CKD PRIPREMIO ROĐENDANSKO IZNENAĐENJE JEDNOM OD KORISNIKA PROJEKTA ”NOVI SUSJEDI”
March 8, 2022
ODRŽANA KONFERENCIJA ”EUROPSKI PRISTUP MIGRACIJAMA I AZILU – NA PREKRETNICI”
March 19, 2022

Uzeti najzanimljivije i najukusnije namirnice i tehnike iz orijentalne kuhinje, uklopiti ih s mediteranskim i stvoriti nova jela – bio je jedan od zadataka Novih susjeda i sudionika iz lokalne zajednice u sklopu javnog događaja pod nazivom “Dijalog kroz okuse Orijenta i Mediterana”, koji je organizirao Centar za kulturu dijaloga u suradnji s Nastasjom Chiara Petrić, kuharicom i gastro blogericom, te autoricom dm kuharica: “Kuhaj drugačije” i “Slano i slatko”.

Učenici Ugostiteljsko turističkog učilišta, budući kuhari i kuharice ali i susjedi iz lokalne zajednice, imali su priliku prisustvovati kuharskoj radionici pod voditeljskom palicom Nastasje Chiare Petrić. Kreiranje radionice, provedeno je u okviru projekta Novi susjedi koji Centar provodi u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, kao podrška jednoj od spomenutih učenica i budućoj kuharici po završetku tekuće školske godine.

Sudionici radionice donijeli su sa sobom niz zanimljivih namirnica i začina, te su međusobno razmijenili znanja i sljubili Orijent s Mediteranom kroz čaroliju gastronomskih mirisa i okusa. Uživali su ali i proširili svoja teoretska i praktična znanje ovih dvaju kultura i priznaju s ponosom da je bilo vrlo zanimljivo i ukusno. Na kraju je i kuharica Nastasja bila posebno ganuta doprinosom cijeloj priči, ali i širinom orijent začina koji su se uklopili u konačne mediteranske kreacije.

Drugi dio programa, činilo je interaktivno predavanje na temu mediteranske prehrane, sličnostima s prehrambenim navikama Orijenta kao i utjecaju na cjelokupno zdravlje, pod vodstvom Mirele Tinjić, magistrice nutricionizma. Sudionici su naučili da je mediteranska prehrana vrsta prehrane koja se prvenstveno temelji na namirnicama biljnoga porijekla, kao što su žitarice, maslinovo ulje, voće, povrće, grahorice, orašasti plodovi te začini. Ostale namirnice, poput proteina životinjskog porijekla, posebno crvenog mesa se konzumiraju u manjim količinama, a prednost se uvijek daje ribi i morskim plodovima.

Nove susjede, upoznale su prisutne s prehrambenim navika zemalja porijekla iz kojih dolaze, dok su svi sudionici bili pozitivno iznenađeni kako razlikama tako i sličnostima namirnica i njihovim benefitima na ljudsko zdravlje. Za to bogatstvo okusa, a i za zdravlje, dobrim su dijelom zaslužni brojni začini koji se upotrebljavaju u mediteranskoj kuhinji ili, bolje je reći, mediteranskim kuhinjama, s obzirom na to da Sredozemno more okružuje čak 21 država. Nisu to samo gastronomski najprepoznatljivije europske države koje većini kod nas prve padnu napamet, tu su i zemlje s još dva kontinenta – iz Azije (primjerice, Turska i Sirija) i Afrike. Od svima poznatog peršina do najskupljeg šafrana – začinski svijet Mediterana je raznovrstan, bogat, prepun okusa i mirisa i sastojaka korisnih za zdravlje, upravo zahvaljujući bogatstvu raznolikosti koju upotpunjuje svijet Orijenta.

Projekt ”Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo”, Centar za kulturu dijaloga provodi u suradnji s MUP-om RH, a sufinanciran je iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) i Vlade Republike Hrvatske.

CCD
CCD

Comments are closed.