Dijalog kroz okuse Orijenta i Mediterana
March 17, 2022
EU YOUTH CINEMA: GREEN DEAL
May 13, 2022

ODRŽANA KONFERENCIJA ”EUROPSKI PRISTUP MIGRACIJAMA I AZILU – NA PREKRETNICI”

Sve su češće rasprave o reformi europskog sustava migracija i azila naročito uslijed zadnjih sukoba koji se događaju na teritoriju Europe. U organizaciji hrvatskog zastupnika u EU parlamentu Karla Resslera održana je konferencija o temi Europski pristup migracijama i azilu – na prekretnici kojoj su nazočili vodeći stručnjaci/kinje ministarstava i vladinih ureda, te predstavnici/e civilnog društva koji djeluju u području azila i migracija. Tijekom konferencije izražena je jasna podrška ljudskom i civilizacijskom opredjeljenju Hrvatske i Europe za pomoć izbjeglicama, naročito u kontekstu trenutnih migracija u Europi, odnosno prisilnom iseljavanju tri milijuna ljudi iz Ukrajine.

 

Uvodnom video porukom nazočnima su se obratili predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola i povjerenik Europske komisije za europski način života Margaritis Schinaskoji su istaknuli nužnost uspostavljanja pouzdanog i sveobuhvatnog sustava upravljanja migracijama. Također su izrazili podršku Parlamenta i Komisije hrvatskom članstvu u Schengenskom prostoru. Pozitivno je istaknuta i inicijativa Hrvatske u uspostavljanju Nezavisnog mehanizma nadzora. U panel raspravi su, uz zastupnika Karla Resslera, sudjelovali i profesorica europskog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Iris Goldner Lang, izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga Nejra Kadić Meškić te predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap.

 

Zastupnik Ressler, kao član najužeg tima Europske pučke stranke za pregovore o predloženom Paktu za azil i migracije, naglasio je kako danas svjedočimo najvećem migracijskom kretanju raseljenih osoba još od kraja Drugoga svjetskog rata. Istaknuo je da je već od 2015. godine jasno da postojeći europski pravni okvir pokazuje sve svoje manjkavosti te da je neadekvatan, zastario i spreman za promjene.

 

„Kratkoročno moramo svim sredstvima pomoći u zbrinjavanju ukrajinske izbjeglice koje bježe od ratnih razaranja. To je naša ljudska i civilizacijska obveza. Dugoročno, moramo uspostaviti zajednička europska pravila kako bismo spriječili raširene zloupotrebe sustava azila, uveli red, osnažili integraciju i zaštitili granice od nezakonitih migracija.“, zaključio je zastupnik Karlo Ressler.

 

Nejra Kadić Meškić, izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga i voditeljica projekta Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatskom društvu u kojem je Centar provedbeni partner Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske u području integracije azilanata i osoba pod supsidijarnom zaštitom istakla je:

  • izazove poput postupka readmisije koji zahtijevaju novu regulativu,
  • hrvatski model integracije koji je usmjeren na individualni pristup,
  • potrebu za sinergijskim djelovanjem različitih dionika u procesu integracije,
  • zabranu i reagiranje na svako nejednako tretiranje izbjeglica i osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom bez obzira na njihovu zemlju podrijetla,
  • važnu ulogu kulturnih medijatora u integracijskim procesima,
  • doprinos religijskih zajednica u pružanju pomoći izbjeglicama,
  • projekt Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo koji podiže razinu kvalitete života osoba u pokretu u Hrvatskoj a koji podržava EU kroz Fond za azil, migracije i integraciju i Vlade Republike Hrvatske.

 

Snimku održane konferencije možete pogledati putem poveznice: Europski pristup migracijama i azilu – na prekretnici
Izvor fotografija: Ured zastupnika Karla Resslera
CCD
CCD

Comments are closed.