Postani ambasador obrazovanja djece
August 11, 2022
Jedan ruksak mnogo uspješnih priča!!! DODJELA RUKSAKA
September 10, 2022
Grupa djece i mladeži Novih susjeda kojoj su se pridružila i lokalna djeca iz Zagreba i Siska u pratnji mobilnih timova Centra za kulturu dijaloga – CKD, posjetila je Muzej iluzija koji nudi intrigantno vizualno, osjetilno i edukativno iskustvo u zabavnoj avanturi za sve generacije. Poseban trenutak ovog posjeta bila je nazočnost dječaka koji je maloljetnik bez pratnje koji ima odobrenu međ. zaštitu u Hrvatskoj, te je njegov boravak s vršnjacima u jednom ovakvom okruženju bio iznimno poticajan za njegovu društvenu integraciju u Hrvatskoj,
 
Mobilni timovi Centra za kulturu dijaloga – CKD u okviru projekta Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo, pružajući pomoć i podršku u procesu integracije u radu s djecom i mladeži s odobrenom međunarodnom zaštitom, između ostalog, provode i konverzacijske aktivnosti. Tako je posjet Muzeju iluzija bio ujedno i prilika za konverzaciju hrvatskog jezika s naglaskom na terminologiju tematike muzeja.
 
Muzej iluzija nudi preko 30 eksponata, te zasigurno iznenađuje pa i zbunjuje, jer u njemu pouzdano ništa nije onakvo kakvim se čini. Kroz atraktivne i zabavne varke, Novi susjedi su mogli naučiti o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i znanosti, te će moći bolje razumjeti zašto oči vide stvari koje mozak ne razumije. Bili su oduševljeni jer su mogli fotografirati jedni druge dok su se odupirali gravitaciji u kosoj sobi, svjedočili vizualnom smanjenju ili povećanju osobe s kojom su došli i još puno toga što je izazvalo smijeh i oduševljenje.
 
Muzej je vrlo dinamičan, u njemu se može smijati i trčati, što nije tipično za ostale muzeje. Ujedno su se mogli posvetiti i različitim didaktičkim slagalicama namijenjene djeci i odraslima, koje pomažu u učenju i smanjenju stresa. Zahvaljujemo Muzeju iluzija na izuzetnoj susretljivosti, empatiji, donaciji besplatnih ulaznica za Nove susjede te srdačnom gostoprimstvu u što su se uvjerili i naši Novi susjedi kojima je to jedno od ljepših iskustava.
Po izlasku iz muzeja, na Cvjetnom trgu uz sladoled je održana diskusija o viđenom te su Novi susjedi iznijeli svoje dojmove služeći se znanjem hrvatskog jezika koje su dosad stekli/usvojili.
 
 
Kroz ovakve i slične aktivnosti Centar za kulturu dijaloga – CKD radi na povezivanju i ujedinjavanju pojedinaca, skupina i drugih dijelova društva u sredinu koja treba biti funkcionalno usklađena i utemeljena na ravnopravnosti i poštivanju kulturnih različitosti sa ciljem društvene i kulturne integracije osoba sa odobrenom međunarodnom zaštitom.
 
Pogledajte fotografije kako su bogato senzoričko iskustvo i gomila smijeha obilježili posjet izložbi. 

 

Projekt Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo, Centar za kulturu dijaloga – CKD provodi u suradnji s MUP-om RH, a sufinanciran je iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) i Vlade Republike Hrvatske.

CCD
CCD

Comments are closed.