CKD na završnoj konferenciji projekta Unapređenje postupka integracije
December 5, 2022
Zdravlje bez razlike
December 9, 2022

Zagrebački srednjoškolci sudjelovali u EU Youth Cinema: EU Green Deal

Učenici i učenice srednjih škola iz Zagreba u srijedu, 7. prosinca 2022. aktivno su sudjelovali u promicanju ciljeva EU Green Deal-a te se kroz format edukativnih dokumentarnih filmova prikazanih u kinu Cineplexx City Center one Zagreb East upoznali s činjenicama o energiji i klimi te poviješću klimatskih promjena. Ovom prilikom su prikazana dva filma i to Naša planet i klima te film Posljednja generacija nakon koji je uslijedila rasprava u kojoj je sudjelovala gđa Marina Matijević, osnivačica inicijative Ja bolji građanin, gđa Nejra Kadić Meškić, voditeljica projekta EU Youth Cinema: EU Green Deal za Zagreb, gđa Petra Zenić, profesorica iz Privatne sportske i jezične gimnazije Franjo Bučar, gđa Andrea Svilarić, profesorica iz XII. gimnazije Zagreb, Davud Mešinović, aktivist Centra za kulturu dijaloga, te srednjoškolci/ke iz Zagreba. Cijeli program je poticao informiranje, učenje i poduzimanje konkretnih aktivnosti u postajanju značajne promjene u očuvanju okoliša.

U raspravi su tretirati utjecaji različitih faktora i dionika na prirodne resurse i klimu te govorili o recikliranju i ulozi recikliranja. Filmovi su mlade informirali ali ujedno i pozvali na akciju te motivirali za aktivističkim pristupom u zaštiti prirodnih bogatstava koje imamo u Hrvatskoj. S učenicima/ama je promatrana globalna slika te stanje u pojedinim zemljama s Hrvatskom.

Mladi su zaključili da zaslužuju klimatsku pravdu i da je svaki korak važan, a kreću od sebe i svojih postupaka. Pojavila se ideja o potrebi jačeg promicanja ove problematike i alternativnih rješenja među njima samima kroz alate moderne tehnologije koje koriste u komunikaciji. Također prepoznali su važnost davanja osobnog doprinosa svim sljedećim naraštajima.

Među sudionicima/ama događaja bila su i djeca s odobrenom međunarodnom zaštitom koja su obrazovanje nastavila u sigurnom okruženju u Hrvatskoj. Pored učenja o energiji i klimi te zaštiti okoliša koja je od iznimne važnosti za sve nas, ovaj događaj bolje je međusobno povezao i nove susjede s njihovim vršnjacima u Zagrebu.

CCD
CCD

Comments are closed.