Novi susjedi u akciji pošumljavanja Sljemena
November 24, 2022
Zagrebački srednjoškolci sudjelovali u EU Youth Cinema: EU Green Deal
December 8, 2022

CKD na završnoj konferenciji projekta Unapređenje postupka integracije

Predstavnice Centra za kulturu dijaloga, gđa Nejra Kadić Meškić, gđa Azra Mulabdić i gđa Evela Kreštić sudjelovale su u završnoj konferenciji projekta Unapređenje postupka integracije održanoj 2. prosinca 2022. godine u Rijeci. Konferenciju je organizirala udruga Civis Mundi s kojom Centra za kulturu dijaloga surađuje unazad već dvije i pol godine.

Centralni dio programa konferencije bio je panel Integracija osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u lokalnoj zajednici: proces, prepreke i postignuća na kojoj su govorili:

  • direktorica Centra za kulturu dijaloga, gđa Nejra Kadić Meškić,
  • voditelj službe za smještaj osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom, g. Mario Zeko,
  • pročelnica za školstvo i odgoj Grada Rijeke, gđa Sanda Sušanj,
  • voditeljice Odsjeka za kulturu, odgoj i obrazovanja, udruge, sport i socijalnu skrb Grada Karlovca, gđa Renata Kučan, te
  • profesorica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Odsjek za kroatistiku, gđa Sandra Jukić.

Panel je zaključio identificiranim izazovima, preprekama i smjernicama za dalji rad ali i pozitivnim primjerima i doprinosima koji azilanti daju hrvatskom društvu. „Tehnički koraci integracije bi se svakako ostvarili, ali suštinski učinkovit ad na integraciji nije moguć bez civilnog sektora!“ izjavila je gđa Sanda Sušanj. Istaknuta je nužnost učinkovite i sustave suradnje vladinih tijela, lokalne razine, javnih ustanova i svih institucija koje nude edukativno-razonodni sadržaj u zajednici i nevladinih udruga kako bi se dosegla puna integracija i azilantima osigurao dostojanstven život u novoj sredini u kojoj mogu ostvariti sva svoja prava i obveze.
Tijekom konferencije u video isječku prikazana su i iskustva integracije osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom podrijetlom iz Afganistana u njihova nova okruženja u gradu Rijeci.

 

CCD
CCD

Comments are closed.