Predavanje ,,Žena u Kur’anu – ravnopravna ili diskriminirana?“
December 12, 2022
Održana edukacija ,,Aspekti formalnog obrazovanja – njegovanje različitosti“
December 15, 2022

ZAGREB, OTVORENI GRAD – Obilježavanje međunarodnog dana migranata.

25.06.2022., Zagreb - U parku Rinjak obiljezen Svjetski dan izbjeglica. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

U Ribnjaku pokrećemo ZAGREB, OTVORENI GRAD – novi ciklus programa koji ima za cilj promovirati kulturu dobrodošlice!
Njegovo prvo izdanje organiziramo 18. prosinca 2022. u suradnji s Gradom Zagrebom obilježavajući tako Međunarodni dan migranata.
Pozvani su svi novi susjedi i svi stari i novi domaćini. Program započinje u 16h s koncertom/predstavom Teatra Poco Loco “Orkestra Pokoloka” za najmanje. U partnerstvu s nizom udruga nastavljamo popodne s besplatnim radionicama za sve uzraste na kojima ćete moći osmisliti najljepše poklone vašim dragima: one koje ste svojim rukama i svojim srcima izradili. Večer nastavljamo odličnim koncertima, nastupaju Zbor Domaćigosti, afrički glazbenici iz Panafričkog društva prijateljstva i zvijezde večeri: frankofoni bend iz Bihaća: JALL AUX YEUX.
Nadamo se da večer neće završiti zadnjom pjesmom ovog benda koji u svojoj glazbi promovira “kulturu dobrodošlice različitih glazbenih utjecaja”, nego da ćemo u spontanom afteru još odbubnjati jedan krug zajedno.
Ulaz je slobodan.
SATNICA 🕰️:
*napomena: u slučaju prolaska Hrvatske u finale SP-a, za zainteresirane organiziramo kutak za GLEDANJE TEKME
✅ 16:00 PJEVA MI SE PJESMA – ORKESTRA POKOLOKA (Teatar Poco Loco)
– predstava/koncert za uzrast od 2g do 102g)
🎟️
*Ograničen broj karata je u prodaji: https://cmr.mojekarte.hr/…/pjeva-mi…/tickets-605944.html
🎟️
*ulaznice za sve naše NOVE SUSJEDE su gratis uz prethodnu rezervaciju na: info@cmr.hr / for our new neighbours we have free tickets, please reserve them at: info@cmr.hr
✅17:00 BESPLATNE RADIONICE uz prethodnu prijavu na 🖋️:
https://forms.gle/NvUxaFWWCFGvxvSs8
1.IZRADA AFRIČKIH MASKI SA SAMOM – svi uzrasti 🎭
Radionica izrade afričkih maski je kreativna radionica stvaralaštva vlastitim rukama. Uz malu pomoć našeg umjetnika Sama, vašu domišljatost i neobične materijale moći ćete doma ponijeti ili nekome pokloniti afričku masku. Naučit ćete kako oblikovati crte lica, koje su tehnike za dojam što prirodnijeg izgleda, kako ugraditi dodatne elemente kako bi izradili vlastiti autentični unikat. Afrička kultura ne mora biti tako daleka. (CKD- Centar za kulturu dijaloga)
2. OSLIKAVANJE PLATNENIH TORBI S MUHAMEDOM – svi uzrasti 🛍️
Radionica oslikavanja platnenih torbi s volonterom udruge Muhamedom Jafo pomoći će vam da izradite još jedan sasvim posebni poklon za neku vama sasvim posebnu osobu. (Are you Syrious?)
3. STORYTELLING RADIONICA – djeca i mladi 🧚
Radionica storytellinga s Jelenom ima za cilj suzbiti predrasude i jačati integraciju kao dvosmjerni proces kroz razmjenu iskustva i priča koje su jedinstvene sudionicima i njihovoj kulturi. Upoznajte druge kulture kroz priče, srušite svoje predrasude i podijelite s nama svoju priču kroz koju percipirate svijet. (Inicijativa centar edukacije)
4. IZRADA PODMETAČA ZA ČAŠE I UKRASA ZA BOR – svi uzrasti 🍷
S Ljudmilomi Marinom Izrađujemo podmetače za čaše s tradicijskim motivom iz ukrajinske narodne nošnje i uzorkom licitarskog srca. Razmijenimo srce za ružu i obrnuto. A usput izradimo i ukrase za bor od običnih štapića za sladoled. (Centar mladih Ribnjak/ Hurtok)
5. SLIKANJE S KARZANOM UZ ZALOGAJČIĆ- za odrasle 🎨
Radionica slikanja s Karzanom, slikarom neobičnog stila i drugačije kulture, prilika je za proširenje obzora, kreativnosti i umjetničkog izričaja. Radionicu prati i degustacija orijentalnih zalogajčića koji doprinose aktiviranju i osjetila okusa za puni doživljaj nečeg drugačijeg. Radionica stvara ugođaj zimske nedjelje.. Uz slikanje i slatke zalogaje, svatko može stvoriti svoje remek-djelo! Za sudjelovanje nije potrebno prethodno slikarsko predznanje već samo pozitivna energija. (Centar za kulturu dijaloga)
🎸 svi koncerti su besplatni 🎸:
✅ 19.00 ZBOR DOMAĆIGOSTI
Domaćigosti je zbor koji okuplja ljubiteljice i ljubitelje pjevanja koji doprinose doprinose glazbenoj i kulturnoj raznolikosti hrvatskog društva pjevajući pjesme iz raznih dijelova svijeta.
✅ 19:30 POUABE FLORETTE (Kamerun) i MAKU (Malawi)
Florette i Maku predstavljaju Zagrebu neke svoje autorske pjesme kao i pjesme drugih afričkih glazbenika. (PADUH- Panafričko društvo u Hrvatskoj i CMS – Centar za mirovne studije)
✅ 20:00 JALL AUX YEUX (frankofoni bend iz Bihaća, BIH)
Bend stvara autentičnu glazbu na francuskom jeziku i okuplja glazbenike različitih profila – učitelje jezika i književnosti, umjetnosti, akademski školovane glazbenike i sjedinjuje ih u ljubavi prema glazbi. Stihovi o ljubavi, osobnim odnosima i socijalnim temama se često temelje na djelima francuskih književnih klasika. Sve to donosi bendu jedinstvenu notu koja je ujedno retro, ali suvremena, melankolična, emotivna i vesela.
Prvi album izdali su 2018. godine, a njihov drugi studijski album “Bonsoir les Choses D’ici-Bas” izišao je u sredinom ove godine. Tekstovi su puni referenci iz Francuske kulture kao što su Camusova La Peste, masakr u Saint-Barthélemyju u Parizu i jazz gitarist Django Reinhardt.
✅ 21:30 FAREWELL DJEMBE PARTY
Svi koji se dočepaju bubnja mogu svojim rukama službeno zatvoriti 1. ZAGREB, OTVORENI GRAD.
organizatori:
Grad Zagreb i Centar mladih Ribnjak
partneri:
Centar za kulturu dijaloga (CKD)
Centar za mirovne studije (CMS)
Inicijativa centar edukacije
Panafričko društvo prijateljstva (PADUH)
Are you Syrious? (AYS)
Teatar Poco Loco
Rock Akademija
dizajn: Joško Gamebrožić
naslovna fotografija: Slavko Midžor, Pixell
hvala Adnanu Suljanoviću i Samu Bushari
Obilježavanje Međunarodnog dana migranata financirano je sredstvima EU projekta Connection, kojeg provodi Grad Zagreb s nizom partnera mreže Eurocities.
CCD
CCD

Comments are closed.