ZAGREB, OTVORENI GRAD – Obilježavanje međunarodnog dana migranata.
December 14, 2022
Održan 13. sastanak Europske migracijske mreže Nacionalne kontaktne točke za Republiku Hrvatsku
December 16, 2022

Održana edukacija ,,Aspekti formalnog obrazovanja – njegovanje različitosti“

U srijedu, 14. prosinca predstavnice Centra za kulturu dijaloga održale su cjelodnevnu edukaciju za predstavnike/ce osnovnih škola pod nazivom ,,Aspekti formalnog obrazovanja – njegovanje različitosti“ na kojoj su sudjelovale ravnateljice, pedagoginje te učiteljice deset zagrebačkih osnovnih škola.

 

 

Sudionicama se uvodno obratila izvršna direktorica CKD-a Nejra Kadić Meškić, koja je istaknula nužnost ovakvih edukacija, kako bi se onima koji izravno rade s osobama s odobrenom međunarodnom zaštitom u obrazovnom sustavu, pružila prilika da podijele svoja iskustva, ali i izazove s kojima su se susretale, no jednako tako i da usvoje osnovna znanja potrebna u obrazovnoj dimenziji integracijskog procesa.

Edukacija je uz vježbe i radionice, uključivala više predavanja koja su tematizirala različite aspekte procesa formalnog obrazovanja za osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita u Republici Hrvatskoj, kao i predavanja u kojima se interakcijski razgovaralo s sudionicama o iskustvima i izazovima iz prakse.

 

 

U prvom dijelu edukacije, sudionice su kroz predavanje o sustavu međunarodne zaštite u Hrvatskoj i pravima osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom na formalno obrazovanje mogle saznati više o pravnom i zakonskom okviru sustava. U drugom dijelu edukacije, održalo se predavanje o ulozi obrazovnog sustava u jačanju interkulturnog hrvatskog društva, nakon čega su sudionice interakcijski sudjelovale u radionicama koje su tematizirale pitanje identiteta i različitosti. U podjeli vlastitih iskustava, sudionice su istaknule kako je većini najveći izazov taj, što sve potrebne informacije o pravu na formalno obrazovanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom nisu dostupne na jednom mjestu, zbog čega su nerijetko morale pomoć tražiti na više različitih mjesta. U trećem dijelu edukacije, sudionice su slušale predavanje o radu s djecom izbjeglicama i migrantima koje je uključivalo i konkretne smjernice za takav rad u kojima se istaknula važnost brige za mentalno zdravlje kako onih koji pružaju pomoć tako i onih kojima se pomoć pruža.

Edukacija je završila kroz refleksiju naučenog i podijeljenog, a gđa Kadić Meškić se završno zahvalila svima koji su se odazvali i prijavili na edukaciju uz obostrano izraženu želju za ponovnim okupljanjem.

 

CCD
CCD

Comments are closed.