CENTAR ZA KULTURU DIJALOGA SUDJELOVAO U OBNOVI STANA I USELIO KORISNIKA U ISTI
April 1, 2021
CENTAR ZA KULTURU DIJALOGA NA 5. SASTANKU MREŽE ZA DIJALOG (NETWORK4DIALOGUE)
April 1, 2021

UNUTAR-RELIGIJSKI DIJALOG MEĐU MLADIM POLAZNICIMA/AMA OMLADINSKE ŠKOLE LIDERSTVA I DIJALOGA

Povijest islama i Prisutnost sunneta Božjeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s. u životu muslimana Hrvatske teme predavanja u Omladinskoj školi liderstva i dijaloga

 

 

Prošlog tjedna sudionici/e Omladinske škole liderstva i dijaloga učili su o povijesti islama s posebnim osvrtom na povijest islama na našim prostorima, te su imali priliku prepoznati prisutnost sunneta Božjeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s,. u svom i životu drugih muslimana Hrvatske.

 

Mladima u Zagrebu, uvaženi imam Mirza Mešić prezentirao je povijesne činjenice o islamu i muslimanima u svijetu i na našim prostorima. Istaknuti su muslimanski lideri koji su kroz povijest dali značajan doprinos znanosti i koji svima trebaju biti primjer zalaganja i predanog rada. G. Mešić potakao je kritično promišljanje o ljudskoj svrsi postojanja na ovom svijetu, smjeru u kojem smo se uputili, te (ne)postojanju osobnih planova rasta i razvoja svakog od sudionika/ca individualno. Diskusija sa sudionicima/ama razvila se u smjeru izazova s kojima se suočava ljudska populacija u Europi i svijetu, demografskim trendovima, zajedničkom životu i jačanju snage duha u odgovorima muslimana na izazove suvremenog svijeta.

 

Grupa mladih polaznika/za Omladinske škole liderstva i dijaloga u Rijeci imala je priliku upoznati se s istraživanjem o prisutnosti sunneta božjeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s. u svom životu i životu muslimana Hrvatske. Istraživanje i predavanje o ovoj temi za Školu je priredio uvaženi imam Medžlisa Islamske zajednice u Puli, Omer Omanović. Mladi su spoznali činjenično stanje u Hrvatskoj, ali su potaknuti i na promišljanja o svojim stavovima, ponašanjima i praksi koju upražnjavaju. Prepoznali su i liderske osobine poslanika Muhammeda, s.a.v.s., i potaknuti da jačaju te iste kod sebe radi individualnog napredovanja svakog od njih ponaosob, a samim tim i napredovanja i jačanja Zajednice i društva u cjelini.

 

Omladinska škola liderstva i dijaloga je edukativni program za mlade kojim mladi grade i jačaju liderske kompetencije, stječu nove spoznaje o svijetu i društvu, doseži viši intelektualni i kulturni razvoj, jačaju kulturu dijaloga i postaju predvodnicima/ama općeg društvenog boljitka. Program za cilj ima ojačati ulogu mladih intelektualaca/ki s različitom akademskom pozadinom u doprinosu promociji i dijeljenju najboljih praksi u zaštiti ljudskih prava i sloboda, u potpori prevenciji konflikta i borbi protiv radikalnih ponašanja uslijed nerazumijevanja vjere i tradicije.

Omladinska škola liderstva i dijaloga dijelom je regionalnog programa Balkanska omladinska škola 2021. koju u Hrvatskoj provodi Centar za kulturu dijaloga u suradnji s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj i uz podršku Ureda za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Turske. Program je usmjeren na jačanje i njegovanje unutar religijskog dijaloga.

 

CCD
CCD

Comments are closed.