SVAKO DIJETE IMA PRAVO NA DJETINJSTVO!
November 20, 2020
CENTAR ZA KULTURU DIJALOGA PODRŽAVA GLOBALNU KAMPANJU #OrangeTheWorld
November 25, 2020

PSIHOSOCIJALNA PODRŠKA ŽENAMA U POKRETU U VRIJEME EPIDEMIJE COVID – 19

Kroz mnoge živote žena s odobrenom međunarodnom zaštitom prošli su trnoviti putovi, ruže čije su latice ubiserljene suzama, mnoge sudbine uokvirene tragovima bolesti, nesreća i ratova, pa kao posljedicu nose stigme: bolesne su, emotivno i traumatično u lošem stanju, …ili su u novoj zajednici jednostavno „drugačije“. No zar su zato manje vrijedne? Zar im treba uskratiti smisao života? Naravno da ne! Treba im omogućiti rehabilitaciju, školovanje i posao, treba ih u svim aspektima integrirati u hrvatsko društvo. Treba im omogućiti izbor, što znači pustiti ih da kreiraju svoj život birajući profesionalno usmjerenje, način življenja i podizanja potomstva u okviru vlastite obitelji. Treba dakle razumjeti poteškoće s kojima se susreću žene s odobrenom međunarodnom zaštitom te im pružiti svestranu i svrhovitu pomoć kako bi u potpunosti realizirale i uklopile u svakodnevnicu sve bitne ljudske statuse nužne za integraciju u novo društvo u kojem su pronašle svoj novi dom.

 

Žene s odobrenom međunarodnom zaštitom kroz svoju prošlost doživjele su brojne strahote, a vjerojatno najveća jest činjenica napuštanja vlastitog doma. Dolazak u novu državu za potragom sigurnijeg doma, čiji jezik je velika nepoznanica, također može značiti svojevrsnu traumu, pa čak i izazov. U slučaju ovih žena, takva situacija predstavlja vlastitu borbu u kojoj tek trebaju pobijediti.

 

Centar za kulturu dijaloga – CKD u okviru projekta Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo, koji provodi u suradnji s MUP-om RH, omogućava između ostalog i psihosocijalnu pomoć ženama izbjeglicama.

U okviru aktivnosti, provode se kreativne radionice s ženama iz lokalne zajednice, koje imaju pozitivan utjecaj na kvalitetan odnos između žena izbjeglica i žena zemlje domaćina kroz zajedničko kreativno stvaranje, te na osnaživanje žena kroz relaksirajući učinak kreativnih radionica. Posebnost psihosocijalne podrške najranjivijim skupinama među kojima su žene izbjeglice, u vrijeme epidemije COVID – 19, javlja se brigom o mentalnom zdravlju kao i o subjektivnoj dobrobiti pojedine žene.

U tom smislu, pridržavajući se svih važećih epidemioloških mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, mobilni timovi Centra za kulturu dijaloga – CKD, ukazujući na važnost očuvanja zdravlja, organizirali su radionice ručne izrade zaštitnih maski od prirodnih materijala, uz prisustvo žena u pokretu, članica Vijeća žena Islamske zajednice u Hrvatskoj i volonterki procesa integracije. Izrađene maske korisnice su ponijele svojim članovima obitelji, a ostatak je namijenjen ostalim korisnicima projekta Novi susjedi.

 

Projekt je sufinanciran iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) i Vlade Republike Hrvatske.

 

Autorica: Merdijana Dugonjić, voditeljica slučaja integracije – CKD

 

CCD
CCD

Comments are closed.