MUFTIJA HASANOVIĆ OTVORIO BALKANSKU OMLADINSKU ŠKOLU (BALKAN YOUTH SCHOOL)
May 9, 2016
BALKAN YOUTH SCHOOL – POSJETE RAZNIM KULTURNIM DOGAĐAJIMA
July 26, 2016

POVIJEST ISLAMA I ISLAMSKA KULTURA I CIVILIZACIJA NA BALKANSKOJ OMLADINSKOJ ŠKOLI

Studenti/ce naše Zajednice već skoro mjesec dana slušaju i usvajaju znanja na predavanjima Balkanske omladinske škole koja se održavaju dva puta tjedno u prostorijama Islamskog kulturnog centra Zagreb.

Balkanska omladinska škola kao edukativna platforma svakog utorka i četvrtka okuplja talentirane i uspješne studente/ice nudeći im informacije i znanja o islamu iz široke lepeze različitih znanstvenih oblasti i oblasti kulture i umjetnosti. Gosti predavači/ce su uvaženi profesori/ce i doktori/ce nauka koji polaznicima/ama Škole pomažu da unaprijede saznanja o svijetu i društvu, dosegnu viši intelektualni i kulturni razvoj i postanu odgovornim predvodnicima/ama sveukupnog društvenog boljitka.

Balkanska omladinska škola otvorena je predavanjem o integraciji muslimana i modelu suradnje Republike Hrvatske i Islamske zajednice u Hrvatskoj koje je održao uvaženi muftija dr. Aziz ef. Hasanović. Nakon uvodnog predavanja uvaženog muftije, uslijedio je ciklus od tri predavanja o temi povijest islama. Povijest islama kroz živote poslanika imali smo priliku čuti od gosta predavača, mr. sc. Mirze ef. Mešića, imama zagrebačke džamije. Predavanja su za studente bilo koliko informativna toliko inspirativna i nadahnjujuća.

Naredni gost predavač Balkanske omladinske škole bio je mr. sc. Senad Nanić. Gospodin Nanić je govorio o pojmovima kulture i civilizacije u zapadnom i islamskom kontekstu, pojmu čovjeka i stvaralaštva, temama znanost u islamu i najvažniji znanstveni doprinosi islamske kulture, te islamskoj arhitekturi s uvodom o poziciji umjetnosti u islamu. Studenti/ce su naučili razlikovati kulturu i civilizaciju kao nešto što označava ono što zajednica poštuje kao običaj ili novu vrijednost (kultura) i kao nešto što označava ono što zajednica poštuje na obavezujući način kao usuglašeni zakon ili normu radi uređenosti i dostupnosti (civilizacija). Predavač je kako o posljedicama govorio i o uzrocima, pa i tome da je izvor kulture i civilizacije čovjekovo stvaralaštvo. Studenti/ce su aktivno sudjelovali i međusobno razmijenili mišljenja i stavove tokom predavanja što će im svakako pomoći u razumijevanju različitih kultura i onda kada su pripadnici tih kultura iste vjere.

Predavanja kao i druge aktivnosti Balkanske omladinske škole nastavljaju se i tijkom naredna dva mjeseca.

Balkansku omladinsku školu realizira Centar za kulturu dijaloga – CKD uz podršku vlade Republike Turske i Islamske zajednice u Hrvatskoj. Centar za kulturu dijaloga djeluje u cilju institucionalnog jačanja i njegovanja međureligijskog i međukulturalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj i šire.

 

 

CCD
CCD

Comments are closed.