POVIJEST ISLAMA I ISLAMSKA KULTURA I CIVILIZACIJA NA BALKANSKOJ OMLADINSKOJ ŠKOLI
May 28, 2016
BALKANSKA OMLADINSKA ŠKOLA U POSJETI BOSNI I HERCEGOVINI
October 1, 2016

BALKAN YOUTH SCHOOL – POSJETE RAZNIM KULTURNIM DOGAĐAJIMA

Sudionici/e Balkanske omladinske škole prošlog su tjedna posjetili nekoliko kulturnih događaja i mjesta u gradu Zagrebu.

Mladi su zajedno slušali operu Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca, jednu od najpopularnijih djela hrvatske glazbene scene, u izvedbi Hrvatskoga narodnog kazališta. Ovom izvedbom je zatvoren festival Zagreb Classic  koji je prvi open air festival orkestara koji se održava u jedinstvenome prostoru gradskoga parka na Trgu kralja Tomislava. Praizvedba opere Nikola Šubić Zrinjski 1876. bila je višestruko važan kulturološki događaj. Tijekom sto četrdeset godina gotovo kontinuiranoga izvođenja na svim hrvatskim nacionalnim pozornicama, ovo je djelo uvijek s jednakim ushitom primano i doživljeno od publike. Iznimno zanimljiva gledateljima i slušateljima, opera Zrinjski, uz Eru s onoga svijeta, najpopularnije je i najčešće izvođeno djelo hrvatske glazbene scene.

Već narednog dana, polaznici Balkanske omladinske škole bili su u posjeti Muzeju iluzija koje su mladi izabrali kao jedno od mjesta koje bi voljeli posjetiti. Mladi su imali priliku vidjeti slike holograma i optičkih iluzija, kao i instalacije poput šupljeg lica Alberta Einsteina, Rubinove vaze, glave na pladnju, iskrenog ogledala i rupe bez dna. Sobe u kojima su se naši studenti/ce upoznavali sa svijetom iluzija i međusobno tražili logična objašnjenja bili su soba ogledala, obrnuta soba, anti-gravity soba i ames soba. Fascinantni svijet iluzija poljuljao je njihovo povjerenje u osjetila, istovremeno budeći oduševljenje i zbunjenost uz učenje. Sudionici/e Škole u Muzeju iluzija su bogatiji za jedno intrigantno vizualno, osjetilno i edukativno iskustvo.

Nakon ove posjete, uslijedila je posjeta Klupskoj kazališno-glazbenoj sceni Amadeo koja datira od ljeta 2000. godine. Sudionici su u okviru ove scene prisustvovali multimedijalnom performansu autorice Merime Ključo pod nazivom Sarajevska hegada: muzika knjige. Riječ je o djelu koje odaje počast dragocjenom djelu kulturne baštine Bosne i Hercegovine, sarajevskoj Hagadi iz 14. stoljeća.

Balkanska omladinska škola je edukativna platforma namijenjena talentiranim i uspješnim studentima/cama  koju provodi Centar za kulturu dijaloga – CKD u suradnji s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj i Uredom za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Turske.

 

CCD
CCD

Comments are closed.