POVIJEST ISLAMA I ISLAMSKA KULTURA I CIVILIZACIJA NA BALKANSKOJ OMLADINSKOJ ŠKOLI
May 28, 2016

MUFTIJA HASANOVIĆ OTVORIO BALKANSKU OMLADINSKU ŠKOLU (BALKAN YOUTH SCHOOL)

Centar za kulturu dijaloga je u četvrtak, 5. svibnja 2016. godine, u prostorijama biblioteke Islamskog kulturnog centra u Zagrebu otvorio prvu Balkansku omladinsku školu u Hrvatskoj (Balkan Youth School).

Akademiju namijenjenu studentima/cama Zajednice otvorio je i prvo predavanje održao uvaženi muftija dr. Aziz ef. Hasanović. Otvorenju Akademije nazočili su i zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani, tajnik mešihata i šef Kabineta muftije mr. sc. Nermin ef. Botonjić, rukovoditelji službi Mešihata Emina Mešić i Bermin Meškić, predstavnici Centra za certificiranje halal kvalitete Edina Mešić i Muhamed Mandžić, imam zagrebačke džamije mr. sc. Mirza ef. Mešić, te gosti iz Islamske zajednice u Švedskoj.

Nejra Kadić Meškić, ispred organizatora, uvodnim je riječima zaželjela dobrodošlicu i produktivan rad svim polaznicima Akademije. Potom je uslijedilo predavanje uvaženog muftije Hasanovića.

Muftija Hasanović predavanje je započeo riječima: „Neznanje je najveći neprijatelj čovjeku, a time i cijelom čovječanstvu!“ čime je naglasio važnost učenja i razmjene iskustava što su i polazne točke ove Akademije. Muftija je upoznao polaznike/ce Akademije s uspješnom integracijom muslimana u hrvatsko društvo i činjenicom da je model integriranja muslimana u Republici Hrvatskoj poželjan za veliki broj zemalja u svijetu koje ga u ovom trenutku pokušavaju kopirati. Zajedno sa studentima/cama osvrnuo se na Zakon o priznanju islamske vjeroispovijesti iz 1916. godine, komentirajući sadržaj istog i ovogodišnju 100. obljetnicu od pravnog i institucionalnog priznanja islama u Republici Hrvatskoj. Predavanje muftije Hasanovića bilo je protkano porukama o važnosti očuvanja dostojanstva i očuvanja vjere kao temeljnog obilježja ljudskog identiteta. Motivirajuće predavanje zaključeno je pitanjima od strane polaznika/ca o položaju i integriranosti muslimana u drugih zemljama Europe.

Balkanska omladinska škola je edukativna platforma namijenjena talentiranim i uspješnim studentima/cama kojom će unaprijediti saznanja o svijetu i društvu, doseći viši intelektualni i kulturni razvoj i postati odgovorni predvodnici/e sveukupnog društvenog boljitka. Neformalni i integrirani program Balkanske omladinske škole će doprinijeti izgradnji i razvoju njihovog znanja, vještina i kompetencija u različitim oblastima. Počevši od prvog predavanja koje je održao muftija Hasanović, program Balkanske omladinske škole značajno će obogatiti znanja studenata/ica u širokoj lepezi oblasti koja obuhvaća povijest, umjetnost, književnost, ekonomiju, pravo, psihologiju, političku znanost, kulturu, i druge srodne znanosti i umjetnosti. Sadržaj akademije protkan je predavanjima, radionicama samousavršavanja i samoosnaživanja, konferencijama, posjetima kulturnim i umjetničkim ustanovama, edukativnim izletima, te druženjima s afirmiranim književnicima/ama u Klubu knjige.

Akademija okuplja 30 studenata/ica Zajednice tijekom naredna tri mjeseca. Akademija formalno završava nakon tri mjeseca, međutim uspješni polaznici/e će uz pomoć Centra za kulturu dijaloga i Islamske zajednice u Hrvatskoj imati mogućnost nastaviti aktivno raditi i doprinositi osobnoj i općoj dobrobiti Zajednice.

Balkansku omladinsku školu realizira Centar za kulturu dijaloga – CKD uz podršku vlade Republike Turske i Islamske zajednice u Hrvatskoj. Centar za kulturu dijaloga djeluje u cilju institucionalnog jačanja i njegovanja međureligijskog i međukulturalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj i šire.

CCD
CCD

Comments are closed.