Dijalog kroz okuse Orijenta i Mediterana – VIDEO
June 13, 2022
Novi susjedi na Međunarodnoj karnevalskoj povorci u Rijeci
June 20, 2022

OKRUGLI STOL: pristup visokom obrazovanju

U ponedjeljak 13. lipnja 2022. godine u Konferencijskoj dvorani na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održan je okrugli stol na temu „Pristup visokom obrazovanju za osobe pod međunarodnom i privremenom zaštitom.“

Okruglom stolu u organizaciji udruga Borders:none i Centara za mirovne studije prisustvovali su stručnjaci iz područja visokog obrazovanja, predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje i osobe pod međunarodnom zaštitom koje su se uspjele upisati na neka od sveučilišta u Zagrebu. Ispred Centra za kulturu dijaloga okruglom stolu su prisustvovale voditeljice slučaja integracije Merdijana Dugonjić i Evela Kreštić.

Na okruglom stolu su tematizirani izazovi i prepreke na koje nailaze osobe sa međunardonom zaštitom kad žele upisati željeni fakultet. Jedna od prepreka koja je istaknuta  je to što osobe sa međunarodnom zaštitom mogu upisati fakultet samo kao stranci, te ih se odmah stavlja u nepovoljan položaj. Kad upisuju fakultet kao stranci osim školarine, kao problem se ističe i to što svi univerziteti nemaju kvotu za strance i samim tim im je sužen izbor.

Na okruglom stolu je zaključeno kako treba uložiti više napora u rješavanju prepreka za pristup visokom obrazovanju osobama sa međunarodnom zaštotom, jer je mali broj koji su uspjeli upisati fakultet, a veliki je broj onih koji su pokušali ali zbog administrativnih i drugih izazova su odustali.

 

CCD
CCD

Comments are closed.