OKRUGLI STOL: pristup visokom obrazovanju
June 15, 2022
Projekti centra za kulturu dijaloga
Poziv za dostavu ponuda usluge izrade evaluacijske studije
June 21, 2022

Novi susjedi na Međunarodnoj karnevalskoj povorci u Rijeci

U subotu, 18. lipnja .2022. godine, Centar za kulturu dijaloga u okviru projekta Novi susjedi – uljučivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatso društvo organizirao je izlet u Rijeku za hrvatske nove susjede iz Afganistana i Sirije koji žive na području Siska, Zagreba i Karlovca.

U prijepodnevnim satima, nakon dolaska u Rijeku, uslijedila je posjeta Islamskom kulturnom centru Rijeka, gdje su se prisutni odmorili nakon putovanja i družili zajedno s lokalnim posjetiteljima Islamskog kulturnog centra Rijeka, kao i s obiteljima iz Afganistana smještenim u Rijeci. Nakon zajedničkog ručka, domaćini iz Rijeke ispred Centra za kulturu dijaloga su s prisutnima posjetili grad Opatiju gdje su svi zajedno uz sladoled i boravak uz more, a neki i u moru, bili vidno oduševljeni. Kraj posjete okončan je odlaskom u centar grada Rijeke, gdje je održana Međunarodna karnevalska povorka. Takva manifestacija je jedan veliki novitet za Nove susjede iz Sirije i Afganistana, što su i sami naglasili s velikim oduševljenjem i zahvalama na pruženom iskustvu, uz nadu da će što prije opet posjetiti predivni Kvarner.

Karnevalska povorka značajno je zbližila nove susjeda iz Afganistana koji žive u Rijeci s lokalnim društvom Rijeke te im sigurno dala jednu novu temu u komunikaciji i boljem međusobnom upoznavanju.

Kulturno-religijska dimenzija integracije ključna je u ostvarivanju pune integracije novih susjeda u hrvatsko društvo kao društvo zemlje primateljice jer je okidač dijaloga, međusobnog razumijevanja, povezivanja i međusobnog prihvaćanja. Kroz kulturu novi susjedi upoznaju Hrvatsku i njen narod, običaje, izričaj, stil i tradiciju, spoznaju razlike i sličnosti sa svojom kulturom te se time više poistovjećuju i razumiju hrvatski narod. S druge strane hrvatsko društvo istovremeno upoznaje bogatu lepezu raznolikih kulturnih sadržaja, priča, iskustava i običaja koje novi susjedi nose sa sobom iz svojih domicilnih zemalja, proširuju svoje vidike i spoznaju svijet povezivanjem s ljudima koji dolaze iz različitih zemalja i oplemenjuju hrvatsko interkulturno društvo.

Projekt Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo je projekt koji Centra za kulturu dijaloga provodi u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatska, a sufinanciran je iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) i od Vlade Republike Hrvatske.

 

CCD
CCD

Comments are closed.