NAJMLAĐI KORISNICI PROJEKTA ”NOVI SUSJEDI” U OBILASKU TEHNIČKOG MUZEJA ”NIKOLA TESLA”
March 13, 2021
CENTAR ZA KULTURU DIJALOGA NA SASTANKU NEFORMALNE MREŽE KOORDINACIJE ZA INTEGRACIJU
March 14, 2021

ODRŽANE KONFERENCIJE OTVARANJA PROGRAMA OMLADINSKA ŠKOLA LIDERSTVA I DIJALOGA

Svečanošću koja je održana u Islamskom kulturnom centru Zagreb, otvoren je program Omladinska škola liderstva i dijaloga koji je dio regionalnog programa Balkanska omladinska škola.

Balkansku omladinsku školu mladih Hrvatske u Zagrebu otvorili su muftija i predsjednik Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Sc. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Ureda za tursku dijasporu i srodne narode Republike Turske, gospodin Abdullah Eren, te izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga, gospođa Nejra Kadić Meškić. Događaju su također prisustvovali veleposlanik Republike Turske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Mustafa Babur Hizlan, kao i devet članova izaslanstva Ureda za tursku dijasporu i srodne narode Republike Turske.

 

Nejra Kadić Meškić, izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga, nakon uvodnog obraćanja, predstavila je projekt Balkanske omladinske škole kojeg provodi u suradnji s YTB-om i Islamskom zajednicom u Hrvatskoj te je naglasila kako je cilj ovog programa, kojeg ove godine u Rijeci i Zagrebu ukupno polazi 40 polaznika/ca, ojačati ulogu mladih intelektualaca različitih akademskih sredina kako bi doprinijeli promicanju i razmjeni najboljih praksi u zaštiti ljudskih prava, potpori prevenciji sukoba i borbi protiv radikalnog ponašanja kao pogrešnog tumačenja religije i tradicije, jačajući odnose između mladih intelektualaca u različitim poljima znanosti, poboljšavajući znanje mladih o svijetu i društvu, pomažući njihov intelektualni i kulturni razvoj i čineći ih vođama za ukupnu društvenu dobrobit.

 

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Aziz ef. Hasanović naglasio je značaj ovog programa kroz intelektualno obogaćivanje mladih kao ključne stavke za osnaživanje liderskih sposobnosti polaznika, koje će sutra polaznicima/ama kroz edukaciju donijeti lakše snalaženje u izazovima koje nam vrijeme i prostor u kojem živimo donose. Također, kao još jedan od ciljeva ovog programa, naglasio je profiliranje u dijaloškom duhu, što podrazumijeva jačanje otvorenosti prema dijalogu, upoznavanje različitih kultura i razbijanje predrasuda o sebi i drugima.

”Mešihat Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj daje prioritet u svom vjerovanju mladima. Jedan od načina na koji radimo jest i suradnja sa Centrom za kulturu dijaloga koji provodi jedan vrlo značajan program vezan za mlade kroz školu mladih i na taj način pokušavamo prevenirati sve oblike za stanjivanja u vjeri i pokušati pripremiti za život naše mlade jer želimo da oni budu istinski ambasadori svoje vjere, da budu istinski ambasadori i reprezentanti društva u kojemu žive i na taj način pokažu pravu sliku islama i muslimana.”

 

Predsjednik Ureda za tursku dijasporu i srodne narode Republike Turske, gospodin Abdullah Eren, kazao je kako se ovaj program po treći put održava u Hrvatskoj te kako mu je drago da će se isti provoditi u Rijeci i Zagrebu istovremeno. Ujedno se osvrnuo i na značaj osnaživanja odnosa između Republike Turske i Hrvatske te kako se putem ovih škola želi ojačati bratstvo.

 

Nakon konferencije otvaranja programa Omladinska škola liderstva i dijaloga u Zagrebu, ista je održana i u Rijeci na kojoj su se obratili glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Rijeka, Hidajet ef. Hasanović te predsjednik IO Medžlisa Islamske zajednice Rijeka, gospodim Samir Ilijazi.

Prvim predavanjem, u Rijeci, u okviru škole o važnosti jačanja liderskih i dijaloških kompetencija kod mladih, muftije Aziz ef. Hasanovića, započeta je i provedba programa Omladinska škola liderstva i dijaloga.

 

CCD
CCD

Comments are closed.