OTVARANJE PROGRAMA ”OMLADINSKA ŠKOLA LIDERSTVA I DIJALOGA / REGIONALNI PROGRAM BALKANSKA OMLADINSKA ŠKOLA”
March 12, 2021
ODRŽANE KONFERENCIJE OTVARANJA PROGRAMA OMLADINSKA ŠKOLA LIDERSTVA I DIJALOGA
March 14, 2021

NAJMLAĐI KORISNICI PROJEKTA ”NOVI SUSJEDI” U OBILASKU TEHNIČKOG MUZEJA ”NIKOLA TESLA”

Jedan dio najmlađih korisnika projekta Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo, imao je priliku posjetiti Tehnički muzej „Nikola Tesla“, zahvaljujući velikodušnosti i razumijevanju Uprave muzeja za djecu s odobrenom međunarodnom zaštitom Republike Hrvatske, da im omoguće posjet uz besplatne karte i stručno vodstvo muzeja.

 

Električni motor, izmjenična struja, okretno polje, Teslina zavojnica i turbina, bežični prijenos energije… Svojim brojnim otkrićima i izumima Nikola Tesla pomaknuo je granice onog što se smatralo mogućim i postavio temelje za brojne blagodati koje danas uzimamo zdravo za gotovo. Bio je i ostao izvorom inspiracije brojnim znanstvenicima, inovatorima, istraživačima i poduzetnicima. Čovjek kojeg su gledali kao genijalca, ali i kao čudaka, koji se nije volio rukovati s ljudima, bojao se zaraze, kosu drugih ljudi bi dirao samo pod prijetnjom oružja i unatoč tome postao prijatelj s Albertom Einsteinom, Wilhelmom Conradom Röntgenom, lordom Kelvinom, Markom Twainom i drugima.

 

Životni put je Teslu vodio iz rodne Austro-Ugarske (Hrvatske, Austrije, Mađarske i Češke) preko Francuske do Sjedinjenih Američkih Država. Gotovo posvuda je iza sebe ostavio trag koji vrijedi posjetiti i naučiti ponešto. Upravo iz spomenutih razloga, za prvu posjetu muzeju, mobilni tim Centra za kulturu dijaloga – CKD organizirao je posjetu Tehničkom muzeju Nikola Tesla za jedan dio najmlađih korisnika projekta „Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo“, kako bi bolje upoznali njegov život, otkrića i izume te tako odali počast legendarnom znanstveniku. A tko zna – možda njegova priča nadahne neke od najmlađih korisnika „Novi susjeda“ za neki veliki pothvat?

 

Ispred muzeja dočekani smo od strane stručnog vodstva muzeja koji nas je proveo prizemljem gdje se nalaze vlak, podmornica, avioni, helikopteri, automobili, vatrogasna vozila i oprema, čak i nešto malo stvari s kojima se može igrati, ali nažalost u skladu s epidemiološkim mjerama taj dio nije bio moguć. Glavna atrakcija je Kabinet Nikole Tesle, gdje se na 260 kvadratnih metara mogu pratiti izvedbe Teslinih pokusa, kao i multimedijalni prikaz njegovog života i djela. Na drugom katu nalazi se nešto izložaka vezanih uz svemir – tu su jedna velika i jedna mala raketa, lunarni modul, orbitalna postaja i još nekoliko zanimljivih stvari. Ostatak drugog kata zauzimaju različiti kućanski aparati poput starih TV-a ili gramofona. Za kraj je ostao Planetarij gdje su djeca imala priliku promatrati zvjezdani svod, upoznati se s promjenama koje se opažaju na nebeskom svodu, te obilježjima i posebnostima određenih zvijezda koje lako možemo pronaći na našem nebu. Djeca su bila veoma uzbuđena jer takvo iskustvo još nisu doživjela – prividno dočarano nebo nad gradom Zagrebom.

 

Projekt ”Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo” je sufinanciran iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) i Vlade Republike Hrvatske.

 

Autorica teksta: Merdijana Dugonjić, voditeljica slučaja integracije –  CKD

 

CCD
CCD

Comments are closed.