ODRŽANA KONFERENCIJA ”EUROPSKI PRISTUP MIGRACIJAMA I AZILU – NA PREKRETNICI”
March 19, 2022
POZIV NA KONFERENCIJU Ekonomija izvan okvira – novi susjedi na hrvatskom tržištu rada
May 13, 2022

EU YOUTH CINEMA: GREEN DEAL

EU Youth Cinema: Green Deal, sufinanciran od strane Europske unije, projekt je posvećen održivoj Europi i predstavlja odgovarajuće ciljeve Europske unije u kinematografskom kontekstu.

Projekt je dio područja Europskih dijaloga i stoga je politički apsolutno neutralan i demokratičan. Daje važan doprinos uvažavanju i razumijevanju EU Green Deal-a i pruža interkulturalnu platformu za multikulturalni pristup zelenoj agendi.

U ukupnom trajanju od 24 mjeseca (svibanj 2022. – svibanj 2024.) EU Youth Cinema: Green Deal , EU Youth Cinema: Green Deal omogućit će cjelogodišnji program s fokusom na informiranju i obrazovanju o zelenoj agendi uglavnom kroz filmsku umjetnost. Projekt se posebno bavi mladom publikom oko tema izazova okoliša te promiče zelene aktivnosti i navike.

Zajedno s nastavnicima i učenicima koji sudjeluju, dajemo jasan i vidljiv doprinos klimatski neutralnoj budućnosti i na visokokvalitetan način uzimamo u obzir razvoj prema ekološki svjesnijem društvu. Ovo sve se odvija na transnacionalnoj razini: uz podršku nekoliko jakih partnera, EU Youth Cinema: Green Deal održat će se istovremeno u Hrvatskoj, Austriji, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Rumunjskoj.

Program se temelji na pažljivo kuriranoj filmskoj kolekciji od ukupno 25 europskih filmova, koji će se postupno predstavljati u kinima u 19 europskih gradova te putem vrlo atraktivne streaming platforme. Ovu jedinstvenu ponudu upotpunjuju i suvremeni didaktički materijali i tematski povezane radionice, predavanja i razgovori s brojnim cijenjenim gostima.

Zajedno s Vama i Vašim učenicima želimo što prije dati snažan primjer za bolju budućnost. Stoga naš program započinjemo na vrlo simboličan datum, Svetski dan pčela, 20. svibnja 2022. uz dva višestruko nagrađivana dokumentarna filma HONEYLAND i MORE THAN HONEY, prikazat ćemo i dirljivi ukrajinski kratki film PRYCHYNNA. THE STORY OF LOVE kao znak solidarnosti s Ukrajinom.

  • HONEYLAND (prikazuje se isključivo u kinu) | Sjeverna Makedonija, 2019. | 89 min. | turski, makedonski, srpskohrvatski, bosanski s hrvatskim titlovima| u režiji Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova: Posljednja lovkinja na pčele u Europi mora spasiti pčele i ponovno uspostaviti prirodnu ravnotežu u Honeyland-u, kada obitelj nomadskih pčelara upadne u njezinu zemlju i ugrozi njezin život. Ovaj izvanredni dokumentarac bio je nominiran za dva Oscara. Trailer: https://vimeo.com/694299102/73d898cd6c.

  • PRICHYNNA. THE STORY OF LOVE / PRICHYNNA. PRIČA O LJUBAVI (dostupan i u kinu i putem streaming platforme) | Ukrajina, 2017. | 22 min. | bez dijaloga | režija Andrii Shcherbak: Rat razdvaja ljubavnike, ali njihova srca ostaju zajedno. Mlada žena gubi razum, ali ljubav joj daje snagu da čeka svog voljenog. Izvanredna animacija krasi ovaj film koji je jedan od najnagrađivanijih ukrajinskih kratkih filmova. Najava: https://vimeo.com/694303130/0a8dcfec01.

Cijeli program je besplatan i dostupan za registrirane razrede i grupe mladih; registrirati se možete u bilo kojem trenutku putem online obrasca:

OBRAZAC ZA REGISTRACIJU ZA PROJEKCIJE I ONLINE PLATFORMU U HRVATSKOJ

Naravno, nastavnicima koji se registriraju za sudjelovanje pružamo opsežne i pažljivo pripremljene nastavne materijale za pripremu i praćenje tema – kako o EU i EU Green Deal-u, tako i o svakom od prikazanih filmova – ovaj je dodatni sadržaj također besplatan. Ovi PDF-ovi bit će poslani elektroničkom poštom do kraja travnja.

Odmah zabilježite datume sljedećih kino projekcija: u jesen 2022. predstavit ćemo dodatne filmove u sklopu projekta EU Youth Cinema: Green Deal u odabranim kinima povodom Europskog tjedna mobilnosti u rujnu i Europskog tjedna smanjenja otpada u studenom.

Do tada ćete moći pronaći još filmova i raznih multimedijskih didaktičkih materijala na našoj kontinuirano ažuriranoj platformi za streaming. Osobne podatke za prijavu za pristup sadržaju u sklopu ove besplatne ponude poslat ćemo Vam na vrijeme, nakon što izvršite online registraciju.

Za sva dodatna pitanja, zahtjeve i prijedloge stojimo na raspolaganju na center@ccd.hr.

CCD
CCD

Comments are closed.