Susret izbjeglica s potpredsjednikom Vlade i ministrom Bozinovićem na radnom doručku
March 22, 2023
Centar za kulturu dijaloga sudjelovao u izradi Nacrta akcijskog plana Grada Zagreba za integraciju za 2023. i 2024. godinu
April 11, 2023

Održana završna konferencija projekta ,,Novi susjedi” – Integracija izvan okvira

U ponedjeljak 20. ožujka 2023. u hotelu Sheraton u Zagrebu, u organizaciji Centra za kulturu dijaloga – CKD, pod nazivom Integracija izvan okvira održana je završna konferencija projekta ,,Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo“.
Konferenciju je otvorila gđa Nejra Kadić Meškić, izvršna direktorica CKD-a i voditeljica projekta Novi susjedi, koja je u svom izlaganju predstavila rezultate i uspješnost provođenja projekta. Kadić Meškić je u svojem obraćanju istaknula kako je kroz projekt izravna pomoć u integraciji u hrvatsko društvo pružena 152 osobe s odobrenom međunarodnom zaštitom koje su svoj novi dom pronašle u Zagrebu, Karlovcu, Sisku, Rijeci i Viškovu. U svojem izlaganju osvrnula se i na uspješnu organizaciju 28 javnih događaja, koji su za svrhu imali senzibilizaciju lokalne zajednice. Održavanjem javnih ogađaja kroz različite interaktivne aktivnosti, Novi susjedi i lokalna zajednica imali su priliku učiti jedni od drugih, jedni o drugima, što je gđa Kadić Meškić istaknula kao najznačajniju karakteristiku ovakvih druženja. Osim javnih događaja, ukazano je na pozitivno iskustvo organizacije radionica edukativnog sadržaja za predstavnike medija i djelatnike/ce zdravstva te školskog obrazovnog
sustava.

Nakon toga, okupljenima se na konferenciji obratio g. Žarko Katić, državni tajnik u Upravi za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove Ministarstva unutarnjih poslova. Naglasio je kako su usvojene izmjene i dopune Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštititi kojim će se osigurati veća prava kako tražiteljima međunarodne zaštite, tako i onima kojima je ta zaštita odobrena. Osvrnuo se na suradnju CKD-a s Upravom za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove te ustvrdio kako je provođenje projekta Novi susjedi ujedno i prekretnica u pružanju izravne, individualne pomoći osobama s odobrenom međunarodnom zaštitom.

Akademik Aziz Hasanović, predsjednik CKD-a na početku svojeg obraćanja zahvalio je potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova dr.sc. Davoru Božinoviću, državnoj tajnici Uprave za europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije gđi Tereziji Gras te
državnom tajniku Uprave za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove g. Žarku Katiću na podršci i ukazanom povjerenju CKD-u u provođenju projekta Novi susjedi. Ukazao je na to da je integracija dvosmjeran proces u kojem lokalna zajednica i novi susjedi, međusobno uče jedni od drugih te se tako obostrano obogaćuju. Novi susjedima je poručio kako je kraj projekta novi početak, u kojem oni svojim pozitivnim iskustvom integracije trebaju pomoći onima koji se tek započinju integraciju u hrvatsko društvo, a lokalnoj zajednici je poručio kako na Nove susjede treba gledati kao na dragulje od čijih znanja i iskustva može profitirati i hrvatsko društvo.

Glavna istraživačica evaluacijske studije ,,Naši novi susjedi i sugrađani – o podršci integracije osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo“ dr.sc. Senada Šelo Šabić izložila je rezultate evaluacijske studije provedene u projektu. Šelo Šabić naglasila je kako je za bolje i brže snalaženje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom nužna bolja koordinacija državnih tijela i administracije kako bi se cijeli proces pojednostavio i olakšao. U svom izlaganju, istaknula je izazov učenja hrvatskog jezika kao i potrebu da se organiziraju redoviti tečajevi hrvatskog jezika jer je znanje hrvatskog jezika ključan element integracije svakog pojedinaca. Naglasak je stavljen i na potrebu tretiranja migracija kao razvojnog pitanja, a ne samo humanitarnog i sigurnosnog pitanja.

U sklopu konferencije, održana su i dva panela. U prvom panelu sudjelovali su ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina g. Alen Tahiri, predstavnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine g. Mario Zeko, voditeljica Odjela za integraciju pri Sektoru za strance i međunarodnu zaštitu MUP-a gđa Ana Šutalo, predstavnica UNHCR-a gđa Anna Rich, te novi susjedi odnosno osobe s odobrenom međunarodnom zaštitom podrijetlom iz Afganistana i Turske. Novi susjedi podijelili su svoja iskustva integracije u hrvatsko društvo te se zahvalili mobilnim timovima CKD-a što su bili uz njih od samog početka istaknuvši kako je njih odnos od profesionalnog prerastao u prijateljske i obiteljske odnose, kojima kraj projekta znači samo formalni kraj ali ne i završetak njihovih poznanstava i odnosa. Panelom je moderirala urednica i novinarka HRT-a gđa Daniela Draštata.

Potom su voditeljice slučaja integracije gđa Azra Mulabdić, gđa Evela Kreštić, gđa Merdijana Dugonjić, gđa Sonja Krnjeta Ivanović i gđa Safeta Jakupović podijelile svoja iskustva u radu s osobama s odobrenom međunarodnom zaštitom kroz čitanje emotivnih pisama upućenih pojedinim novim susjedima. Istakle su svoje divljenje pozitivnošću, borbenošću, hrabrosti i snagom pojedinih osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom kojima su dodijeljene diplome projekta Novi susjedi.

U drugom panelu, sudjelovali su predstavnici/e tijela lokalne samouprave te sudionici/e edukacija javnih službenika/ca kao i kulturni medijatori mobilnih timova koji su izravno radili s Novim susjedima na terenu. Panelisti su bili voditeljica Odjela za promicanje ljudskih prava
i civilno društvo gđa Jana Radić, patronažna sestra Doma zdravlje Zagreb Centar gđa Lucija Petrik, viša knjižničarka Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić Karlovac gđa Vedrana Vrana, predstavnica volontera/ki na projektu Novi susjedi gđa Danijela Mandžić i kulturni medijator
u projektu Novi susjedi g. Mazen Al Ahmed. Sudionici su podijelili svoja iskustva suradnje s CKD-om te sudjelovanja na edukacijama kao i preporuke i smjernice što bi im pomoglo da se proces integracije pospješi. Moderatorica panela je bila dr.sc. Ajla Čustović.

Konferenciji je nazočio značajan broj različitih dionika integracije poput državnih tijela, vladinih ureda, javnih ustanova, privatnog sektora, medija, međunarodnih organizacija, nevladinih udruga i to iz područjima kulture, umjetnosti, ekonomije, obrazovanja i znanosti, zdravstva, sporta i drugim. Među nazočnima bili su izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, g. Goran Bosanac i zamjenik muftije Islamske zajednice u Hrvatskoj g. Mevludi ef. Arslani. Centar za kulturu dijaloga završnom je konferencijom prezentirao rezultate projekta, naučene lekcije i smjernice za daljnji rad u području integracije osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj.

Konferencija je označila kraj provođenja trogodišnjeg projekta sufinanciranog sredstvima iz Nacionalnog programa Fonda za azila, migracije i integraciju (AMIF), u kojem je CKD bio provedbeni partner Ministarstva unutarnjih poslova. Projekt Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo bio je sveobuhvatnim projektom koji je poticao osamostaljivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom i stvaranje neovisnih članova društva koji doprinose i aktivno sudjeluju u životu zajednice.
Projekt je izravno doprinio integracijskim procesima i provedbi Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti Republike Hrvatske (NN 70/15, 127/17) i to kroz pružanje pomoći azilantima i strancima pod supsidijarnom zaštitom u integraciji i uključivanju u hrvatsko društvo, jačanje kapaciteta nadležnih ustanova te kroz senzibilizaciju lokalnog stanovništva na nove susjede.

 

تم عقد مؤتمر المشروع النهائي “جيران جدد” – الاندماج خارج الإطار

عُقِدَت المؤتمر النهائي لمشروع “جيران جُدد – الإدماج خارج الإطار” يوم الاثنين الموافق 20 مارس
2023 في فندق شيراتون في زغرب، بتنظيم من مركز ثقافة الحوار. وقد أُطلق عليه اسم “الإدماج
خارج الإطار”، وكان يهدف إلى إدماج الأشخاص الذين تم منحهم الحماية الدولية في المجتمع الكرواتي.

افتتحت المؤتمر السيدة نيجرا كاديتش ميشكيتش، المديرة التنفيذية ومشرفة مشروع جيران جدد، التي
قدمت في عرضها نتائج المشروع ونجاحه في التنفيذ. وأشارت كاديتش ميشكيتش في كلمتها إلى أن
المشروع قدم مساعدة مباشرة في إدماج 152 شخصًا حصلوا على الحماية الدولية ووجدوا منزلًا جديدًا
في زغرب وكارلوفاك وسيسك ورييكا وفيشكو. وفي عرضها، تطرقت إلى نجاح تنظيم 28 حدثًا عامًا،
والتي كانت لها الغرض من توعية المجتمع المحلي. من خلال تنظيم هذه الأحداث العامة والأنشطة
التفاعلية المختلفة، كان لـ”جيران جدد” والمجتمع المحلي الفرصة لتعلم بعضهم البعض ومن بعضهم
البعض، وهو ما أكده كاديتش ميشكيتش كأهم خاصية لمثل هذه الأنشطة. وبالإضافة إلى الأحداث العامة،
أشارت إلى تجربة إيجابية في تنظيم ورش العمل التعليمية لممثلي وسائل الإعلام والعاملين في الرعاية
الصحية والنظام التعليمي
بعد ذلك، تحدث السيد Žarko Katić، الأمين العام لإدارة الهجرة والجنسية والشؤون الإدارية في وزارة
الداخلية، إلى الحضور في المؤتمر. أكد أن تعديلات وتحسينات قانون الحماية الدولية والمؤقتة تمت
الموافقة عليها، والتي ستوفر حقوقًا أكبر لطالبي الحماية الدولية ولأولئك الذين تم تمنح لهم هذه الحماية.
وتحدث عن التعاون بين مركز ثقافة الحوار وإدارة الهجرة والجنسية والشؤون الإدارية، وأكد أن تنفيذ
مشروع “جيران جدد” كان مفصليًا في تقديم المساعدة المباشرة والفردية للأشخاص الذين حصلوا على
الحماية الدولية
عزيز حسنوفيتش، رئيس مركز الثقافة للحوار، في بداية خطابه شكر نائب رئيس الوزراء ووزير
الشؤون الداخلية الدكتور دافور بوزينوفيتش والأمين العام للشؤون الأوروبية والعلاقات الدولية
وصناديق الاتحاد الأوروبي السيدة تيريزا غراس، والأمين العام للإدارة للهجرة والجنسية والشؤون
الإدارية السيد زاركو كاتيتش على الدعم والثقة التي أبدوها في تنفيذ مشروع “جيران جدد”. وأشار إلى
أن الاندماج هو عملية ذات اتجاهين حيث تتعلم المجتمعات المحلية والجيران الجدد من بعضهم البعض
وتثري بذلك بعضها البعض. ونصح الجيران الجدد بأن النهاية من المشروع هي بداية جديدة يجب عليهم
فيها مساعدة الأشخاص الذين بدؤوا للتو عملية الاندماج في المجتمع الكرواتي من خلال تقديم تجاربهم
الإيجابية، وأن ينظر المجتمع المحلي إلى الجيران الجدد كأحجار كريمة يمكن أن يستفيد من معرفتهم
وخبراتهم ويثري بذلك المجتمع الكرواتي.
الدكتورة سنادة شيلو شابيتش، الباحثة الرئيسية في دراسة التقييم “جيراننا وزملاؤنا الجدد – دعم إدماج
الأشخاص الذين حصلوا على حماية دولية في المجتمع الكرواتي” قدمت نتائج دراسة التقييم التي تم
إجراؤها في المشروع. أكدت شيلو شابيتش على أن التنسيق الأفضل والأسرع بين الهيئات والإدارات
الحكومية ضروري لتسهيل العملية بأكملها وتسهيل التوجيه الأفضل للأشخاص الذين حصلوا على حماية
دولية. وأبرزت في عرضها التحديات التي تواجه تعلم اللغة الكرواتية وضرورة تنظيم دورات منتظمة
في تعلم اللغة الكرواتية ، حيث إن معرفة اللغة الكرواتية هي عنصر أساسي لإدماج كل فرد. وقد تم
التركيز أيضًا على ضرورة معالجة الهجرة كمسألة تنموية ، وليس فقط كمسألة إنسانية وأمنية
ضمن إطار المؤتمر، تم عقد جلستي نقاش. شارك في الجلسة الأولى مدير مكتب حقوق الإنسان وحقوق
الأقليات الوطنية السيد آلن تاهيري، وممثل وزارة التخطيط العمراني والإسكان والممتلكات الحكومية
السيد ماريو زيكو، ورئيسة قسم التكامل في قطاع الأجانب وحماية اللاجئين السيدة آنا شوتالو، وممثلة
المفوضية السامية للاجئين السيدة آنا ريتش، بالإضافة إلى الجيران الجدد أو الأشخاص الذين حصلوا
على الحماية الدولية وهم من أصل أفغاني وتركي. تحدث الجيران الجدد عن تجاربهم في الاندماج في
المجتمع الكرواتي وشكروا فرق CKD المتنقلة على دعمهم من البداية، مؤكدين أن علاقاتهم انتقلت من

العلاقات المهنية إلى العلاقات الصداقية والعائلية، حيث يعني نهاية المشروع نهاية فقط للعلاقات الرسمية
وليس نهاية لعلاقاتهم ومعارفهم. قادت الجلسة الحاضرة والصحفية في HRT السيدة دانييلا دراستاتا.
ثم قدمت قادة تكامل الحالات السيدة أزرا مولابديتش، والسيدة إيفيلا كريشتيتش، والسيدة ميرديانا
دوغونيتش، والسيدة سونيا كرنيتا إيفانوفيتش، والسيدة سافيتا ياكوبوفيتش خبراتهن في العمل مع
الأشخاص الذين حصلوا على الحماية الدولية من خلال قراءة رسائل عاطفية موجهة إلى بعض الجيران
الجدد.
حضر عدد كبير من أصحاب المصالح المختلفة في مجال التكامل في المؤتمر، مثل الهيئات الحكومية
والمكاتب الحكومية والمؤسسات العامة والقطاع الخاص ووسائل الإعلام والمنظمات الدولية والجمعيات
غير الحكومية والمناطق الثقافية والفنون والاقتصاد والتعليم والعلوم والصحة والرياضة وغيرها. ومن
بين الحاضرين كان المندوب المفوض لرئيس بلدية زغرب السيد غوران بوساناك ونائب مفتي الجالية
الإسلامية في كرواتيا السيد مفلودي إف. أرسلاني. قدم مركز الثقافة للحوار في المؤتمر الختامي نتائج
المشروع والدروس المستفادة والتوجيهات للعمل المستقبلي في مجال تكامل الأشخاص الذين حصلوا
على حماية دولية في كرواتيا. يمثل المؤتمر نهاية تنفيذ المشروع الممول لثلاث سنوات من برنامج
الصندوق الوطني للملجأ والهجرة والتكامل (AMIF) ، الذي شارك في تنفيذه مركز الثقافة للحوار
كشريك تنفيذي لوزارة الشؤون الداخلية. كان مشروع “جيران جدد – إدماج الأشخاص الحاصلين على
حماية دولية في المجتمع الكرواتي” مشروعًا شاملاً يشجع على تحقيق استقلالية الأشخاص الحاصلين
على حماية دولية وخلق أعضاء مستقلين في المجتمع الذين يساهمون ويشاركون بنشاط في حياة
المجتمع. ساهم المشروع بشكل مباشر في عمليات التكامل وتنفيذ قانون الحماية الدولية والمؤقتة
لجمهورية كرواتيا من خلال تقديم المساعدة للاجئين والأجانب

 

CCD
CCD

Comments are closed.