DIREKTOR INSTITUTA ZA HISTORIJU GOST U OMLADINSKOJ ŠKOLI LIDERSTVA I DIJALOGA
April 12, 2021
ODRŽANA ONLINE TRIBINA NAZIVA ”MIGRACIJE, INTEGRACIJA I NEVLADINE ORGANIZACIJE”
May 11, 2021

HRVATSKI MODEL INTEGRACIJE U FOKUSU OMLADINSKE ŠKOLE LIDERSTVA I DIJALOGA

Islamska zajednica u funkciji brendiranja Republike Hrvatske – hrvatski model integracije religijske manjine u europska društva

 

Prošlog tjedna, polaznici/e Omladinske škole liderstva i dijaloga u Zagrebu i Rijeci koju u okviru programa unutar religijskog dijaloga provodi Centar za kulturu dijaloga, detaljno su se upoznali s poviješću i radom Islamske zajednice u Hrvatskoj. Tim povodom, zamjenik muftije i ravnatelj Islamske gimnazije dr. Ahmed Smajlović, g. Mevludi Arslani, mag. arab., održao je predavanje na temu Islamska zajednica u funkciji brendiranja Republike Hrvatske – hrvatski model integracije religijske manjine u europska društva.

 

Prisutni su mogli čuti o Zakonu o priznavanju islama iz 1916., o organizaciji vjerskog života muslimana u Hrvatskoj kroz povijest, kao i o otvorenju Islamskog kulturnog centra 1987., ustroju Islamske zajednice i njenim institucijama.

 

G. Arslani posebno je istaknuo kako je Islamska zajednica u Hrvatskoj multinacionalna, što ju čini posebnom u Europi. Dotaknuo se i prava muslimana u Republici Hrvatskoj koja su im osigurana u dva članka Ustava Republike Hrvatske te Ugovorom o pitanjima od zajedničkog interesa iz 2002. između Vlade i Islamske zajednice u Hrvatskoj.

 

Islamska zajednica u Hrvatskoj je jedna od rijetkih islamskih zajednica koja je sustavno organizirana te u suradničkim odnosima s državnim tijelima i institucijama. Hrvatski model integracije religijske manjine prepoznat je u Europi kao model uspješne prakse, ali i šire u svijetu kao model koji se može primjenjivati u različitim društvima s različitim religijskim manjinama.

 

G. Arslani predavanje je završio dvjema vrlo važnim i jakim porukama za mlade: „Bez dijaloga ne možete biti lider!“ i „Ne koristite argument sile, nego silu argumenta“.

 

Omladinska škola liderstva i dijaloga je edukativni program za mlade kojim mladi grade i jačaju liderske kompetencije, stječu nove spoznaje o svijetu i društvu, doseži viši intelektualni i kulturni razvoj, jačaju kulturu dijaloga i postaju predvodnicima/ama općeg društvenog boljitka. Program za cilj ima ojačati ulogu mladih intelektualaca/ki s različitom akademskom pozadinom u doprinosu promociji i dijeljenju najboljih praksi u zaštiti ljudskih prava i sloboda, u potpori prevenciji konflikta i borbi protiv radikalnih ponašanja uslijed nerazumijevanja vjere i tradicije.

Omladinska škola liderstva i dijaloga dijelom je regionalnog programa Balkanska omladinska škola 2021. koju u Hrvatskoj provodi Centar za kulturu dijaloga u suradnji s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj i uz podršku Ureda za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Turske. Program je usmjeren na jačanje i njegovanje unutar religijskog dijaloga.

 

Autorica: Elvira Omerović

CCD
CCD

Comments are closed.