CENTAR ZA KULTURU DIJALOGA POKRENUO SURADNJU S YUNUS EMRE INSTITUTOM U HRVATSKOJ
April 2, 2021
HRVATSKI MODEL INTEGRACIJE U FOKUSU OMLADINSKE ŠKOLE LIDERSTVA I DIJALOGA
April 15, 2021

DIREKTOR INSTITUTA ZA HISTORIJU GOST U OMLADINSKOJ ŠKOLI LIDERSTVA I DIJALOGA

Polaznici/e Omladinske škole liderstva i dijaloga iz Zagreba i Rijeke imali su priliku upoznati se s poviješću Osmanske vladavine te detaljnije čuti o njegovom utjecaju na balkanskom prostoru od stručnjaka za Osmanski period, direktora Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu, dr. Sedada Bešlije.

 

Predavač je mlade upoznao sa značenjem riječi pax te pravnim postulatima koje je primjenjivao Osmanski sultanat u osiguranju mira i sigurnost građana/ki osvojenih područja. Tijekom predavanja, g. Bešlija je povlačio paralele između uređenja različitih pitanja u Osmanskom carstvu i sustavnog rješavanja istih pitanja u suvremenom svijetu poentirajući da je povijesno Osmanski sustav imao efikasne regulacije koje tek noviji moderni svijet potvrđuje i primjenjuje. Istaknuta je sloboda vjerovanja i religije koja je bila prisutna u Osmanlijsko zlatno doba što potvrđuje i značajan broj izjava i tvrdnji povjesničara i istraživača o postupcima i tretmanu Osmanskih sultana prema drugima i drugačijima.

 

Samo neke od zanimljivosti koje su i sami polaznici/e izdvojili su da Osmanlije prilikom osvajanja nisu rušili niti uništavali religijske ustanove poput crkvi, da su izdali zakon da se životinje ne smiju koristiti za fizički rad petkom te da se ozlijeđene životinje ne smiju tovariti što se smatra prvim zakonskom regulativom o zaštiti prava životinja.

 

Direktor Instituta za historiju istaknuo je de je tema utjecaja Osmanlija na balkanskom području složenija nego što se čini te da je ključno istraživati povijest kroz više izvora, sagledati činjenice neutralno i objektivno te ne donositi zaključke na temelju osobnih uvjerenja i subjektivnih procjena.

 

G. Bešlija je autor knjige Istimâlet, Bosna u osmanskoj političkoj strategiji (15. i 16. stoljeće), koju će u sklopu kluba knjige polaznici/e Omladinska škola liderstva i dijaloga imati priliku pročitati te s autorom raspravljati i razmijeniti mišljenja u skorom periodu.

 

Omladinska škola liderstva i dijaloga je edukativni program za mlade kojim mladi grade i jačaju liderske kompetencije, stječu nove spoznaje o svijetu i društvu, doseži viši intelektualni i kulturni razvoj, jačaju kulturu dijaloga i postaju predvodnicima/ama općeg društvenog boljitka. Program za cilj ima ojačati ulogu mladih intelektualaca/ki s različitom akademskom pozadinom u doprinosu promociji i dijeljenju najboljih praksi u zaštiti ljudskih prava i sloboda, u potpori prevenciji konflikta i borbi protiv radikalnih ponašanja uslijed nerazumijevanja vjere i tradicije.

 

Omladinska škola liderstva i dijaloga dijelom je regionalnog programa Balkanska omladinska škola 2021. koju u Hrvatskoj provodi Centar za kulturu dijaloga u suradnji s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj i uz podršku Ureda za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Turske. Program je usmjeren na jačanje i njegovanje unutar religijskog dijaloga.

 

 

 

CCD
CCD

Comments are closed.