SURADNJA CENTRA ZA KULTURU DIJALOGA I HRVATSKE UDRUGE SOCIJALNIH RADNIKA
May 19, 2021
PREDAVANJE: OPĆE RAZUMIJEVANJE: (NE)KOMPATIBILNOST ŠERIJATA I LJUDSKIH PRAVA
May 19, 2021

HALAL IZVRSNOST TEMA PREDAVANJA U OMLADINSKOJ ŠKOLI LIDERSTVA I DIJALOGA

Centar za certificiranje halal kvalitete bio je gostom u regionalnom programu Balkanske omladinske škole  

 

Centar za kulturu dijaloga početkom svibnja u programu Omladinske škole liderstava i dijaloga ugostio je ravnatelja Centra za certificiranje halal kvalitete, doc.dr.sc. Aldina Dugonjića koji je govorio o temi Budimo halal izvrsni! Nakon predavanja u Zagrebu, isto predavanje je održano je i za sudionike ovog programa u Rijeci.

 

„Halal izvrsnost je proces, težnja ka izvrsnosti koja se očituje u služenju čovječanstvu halal izvrsnim proizvodima i uslugama s ciljem da nadživimo samoga sebe“ kazao je na početku svoga predavanja dr. Dugonjić.

 

Predavač je sudionicima/ama Škole halal predstavio kao preventivno-proaktivni sustav, te istakao kako zahtjevi i mjere pojma halal usmjeravaju prema očuvanju zdravlja i života polazeći od vjerovanja, namaza, strpljenja, higijene, posta kao i hrane i prehrane. Predavanje se referiralo i na izazov pandemije uslijed širenja virusa Covid-19 te je konstatirano da istraživanja pokazuju da je potražnja za halal proizvodima tijekom pandemije rasla ili ostala ista što upućuje na poistovjećivanje halal sa zdravim. Naglašeno je i da halal stil života između ostalog uključuje i svjesnost o očuvanju prirode što nam je bitno kako na nacionalnom tako i globalnom planu.

 

G. Dugonjić je autor knjige Halal – standard po mjeri čovjeka koju su mladi dobili i pročitali ranije kako bi nakon predavača sudjelovali u Klubu knjige tijekom kojeg su imali priliku s autorom diskutirati o halalu te pitati pitanja na koju su tražili odgovore u ovom području. U Klubu knjige je otvorena diskusija o različitim pitanjima uz aktivan doprinos svih sudionika/ca i pomoć autora kako bi se došlo do točnih odgovora.

 

Na kraju je predavač sudionicima poručio da budu halal izvrsni u životu i poslu te da:

„Nema liderstva niti dijaloga bez vjerovanja, strpljenja i upornosti“

 

Omladinska škola liderstva i dijaloga je edukativni program za mlade kojim mladi grade i jačaju liderske kompetencije, stječu nove spoznaje o svijetu i društvu, doseži viši intelektualni i kulturni razvoj, jačaju kulturu dijaloga i postaju predvodnicima/ama općeg društvenog boljitka. Program za cilj ima ojačati ulogu mladih intelektualaca/ki s različitom akademskom pozadinom u doprinosu promociji i dijeljenju najboljih praksi u zaštiti ljudskih prava i sloboda, u potpori prevenciji konflikta i borbi protiv radikalnih ponašanja uslijed nerazumijevanja vjere i tradicije.

Omladinska škola liderstva i dijaloga dijelom je regionalnog programa Balkanska omladinska škola 2021. koju u Hrvatskoj provodi Centar za kulturu dijaloga u suradnji s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj i uz podršku Ureda za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Turske. Program je usmjeren na jačanje i njegovanje unutar religijskog dijaloga.

CCD
CCD

Comments are closed.