PRESELJENJE KORISNICE PROJEKTA ”NOVI SUSJEDI” IZ ZAGREBA U SISAK
September 1, 2020
OBJAVLJEN IZVJEŠTAJ UNHCR-a POD NAZIVOM ”ZAJEDNO ZA OBRAZOVANJE IZBJEGLICA”
September 3, 2020

DOGOVORENA SURADNJA CENTRA ZA KULTURU DIJALOGA I MINISTARSTVA ZNANOSTI I OBRAZOVANJA U OBLASTI INTEGRACIJE AZILANATA U HRVATSKO DRUŠTVO

Predstavnici Centra za kulturu dijaloga jučer su se u svojim prostorijama sastali s načelnikom Sektora za zajedničke poslove i programe Ministarstva znanosti i obrazovanja, gospodinom Darko Totom.

 

Tema sastanka je bila suradnja Centra za kulturu dijaloga i Ministarstva znanosti i obrazovanja u projektu ”Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo” koji Centar provodi u suradnji s Islamskom zajednicom u RH i Ministarstvom unutarnjih poslova RH te projekta ”Integracija azilanata i stranaca pod supsidijarnom zaštitom u hrvatsko društvo, obrazovanje i priprema za uključivanje u tržište rada” koji provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a oba financirana iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF).

 

Predsjednik Centra, g. Hasanović i izvršna direktorica Centra i voditeljica projekta Novi susjedi, gđa. Kadić Meškić predstavili su g. Totu ciljeve i aktivnosti projekta Novi susjedi i značaj koji pridaju doprinosu uključivanja osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo. Projekt Novi susjedi doprinosi punoj integraciji ovih osoba kroz izravan rad i pružanje pomoći u njihovom uključivanju u društvo, te kroz senzibiliziranje i jačanje svijesti dionika poput javnih službenika/ca, medija i lokalnog stanovništva u zajednicama u kojima se nastanjuju osobe s odobrenom međunarodnom zaštitom. Projekt podržava između ostalog upoznavanje hrvatske kulture i povijesti, i sva druga relevantna prava koja omogućavaju lakšu integraciju osoba sa odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo. Naglasak je na pružanju podrške, preveniranju i sprječavanju diskriminacije, ksenofobije i rasizma.

G. Tot upoznao je prisutne s projektom Ministarstva te naveo da je i osobno vodio brigu o azilantima te prepoznao probleme u integraciji, ponajviše učenju hrvatskog jezika. Projektom ”Integracija azilanata i stranaca pod supsidijarnom zaštitom u hrvatsko društvo, obrazovanje i priprema za uključivanje u tržište rada” je predviđena mogućnost besplatnog prevođenja svih dokumenata osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom, učenje hrvatskog jezika i kulture (na području cijele RH) te mogućnost uključivanja u obrazovanje (nastavak školovanja, edukacije i prekvalifikacija).

Istaknuto je da Centar za kulturu dijaloga projekt „Novi susjedi“ provodi u suradnji s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj i time doprinosi ostvarivanju kulturno-religijske dimenzije integracije u poticanju i razvijanju višedimenzionalnog procesa prihvaćanja i uključivanja azilanata i osoba pod supsidijarnom zaštitom u društvo. Ova suradnja prirodna je obzirom na djelokrug i misiju Islamske zajednice u Hrvatskoj koja prema izvješćima javnih i privatnih dionika već dugi niz godina predstavlja integrativni čimbenik hrvatskog društva.

Inicijativa samog sastanka je ostvarivanje suradnje između oba projekta, što je zajednički i postignuto, a u svrhu da se što više potpomogne i pospješi integracija i uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom kroz značaj u učenju hrvatskog jezika. Stranke su dogovorile naredne korake suradnje o čijim rezultatima će javnost biti informirana u skorijoj budućnosti.

 

Projekt „Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo“ sufinanciran je iz Fonda za azil, migracije i integraciju Europske komisije (AMIF) i državnog proračuna Republike Hrvatske, a za cilj ima u sljedeće tri godine doprinijeti uključivanju 200 osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo te pospješiti integraciju migranata u Republici Hrvatskoj.

 

CCD
CCD

Comments are closed.