ZAJEDNIČKO DRUŽENJE ZA BLAGDAN KURBAN-BAJRAMA
July 31, 2020
DOGOVORENA SURADNJA CENTRA ZA KULTURU DIJALOGA I MINISTARSTVA ZNANOSTI I OBRAZOVANJA U OBLASTI INTEGRACIJE AZILANATA U HRVATSKO DRUŠTVO
September 3, 2020

PRESELJENJE KORISNICE PROJEKTA ”NOVI SUSJEDI” IZ ZAGREBA U SISAK

Svoje prijatelje često uzimamo zdravo za gotovo, sve dok ne doživimo životne promjene koje nas podsjećaju koliko su prijatelji važni kao izvor društvenosti i emocionalne podrške. Migracija utječe na prijateljstva jer osobe u pokretu često ostavljaju stare prijatelje iz razloga što isti više nisu zemljopisno blizu, a i nerijetko se gube međusobni kontakti, stoga moraju steći nove prijatelje u drugoj zemlji.

Svjesni koliko prijateljstvo znači, mobilni timovi CKD-a iz Zagreba i Siska su se potrudili upravo jedno takvo i održati između S.S. i I.S., naše dvije korisnice projekta ”Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo”, obje porijeklom iz Afrike.

 

Poznanstvo između S.S. i I.S. započinje u Prihvatilištu za tražitelje azila Porin u Zagrebu, gdje dijeleći slične sudbine i provodeći svakodnevno vrijeme zajedno postaju prijateljice, olakšavajući jedna drugoj dane u iščekivanju odobrenja azila.

U međuvremenu S.S. dobiva pozitivno rješenje u lipnju ove godine o odobrenju azila i smještaja ranije te biva premještena iz Prihvatilišta u Zagrebu u novi dodijeljeni stan u Sisku, dok I.S. i dalje ostaje u Zagrebu čekajući svoje rješenje, koje i dobiva nakon 2 mjeseca, također pozitivno, te biva iznimno sretna po odobrenju istoga. U vremenu ishođenja dokumenata i prava, izjasnila se da bi smještaj voljela dobiti također u Sisku, u blizini svoje prijateljice S.S. s kojom je bila u Prihvatilištu u Zagrebu i s kojom se posebno zbližila.

Nadležne institucije su joj izašle u susret, te je smještaj upravo dobila u Sisku u vrlo kratkom vremenu od odobrenja azila. Od radosti je tu vijest odmah podijelila s prijateljicom!

U organizaciji mobilnih timova Centra za kulturu dijaloga – CKD iz Zagreba i Siska, a u sklopu projekta ”Novi susjedi” koji CKD provodi u suradnji s MUP-om RH te koji je sufinanciran iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) i Vlade Republike Hrvatske, organizirano je preseljenje korisnice I.S. iz Prihvatilišta Porin u Sisak.

I.S. je u novi stan u Sisku stigla zajedno s CKD-ovim mobilnim timom i odgovornom osobom iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, koji joj je uručio ključeve stana, a gdje su ju kao iznenađenje za dobrodošlicu u novi stan dočekali CKD-ov mobilni tim iz Siska i njena prijateljica S.S., koja joj je za doček pripremila čokoladnu tortu.

 

Svi zajedno su se družili u stanu u ugodnoj i pozitivnoj atmosferi. 😊

 

CCD
CCD

Comments are closed.