VIRUTALNI SASTANAK GRADA KARLOVCA I CENTRA ZA KULTURU DIJALOGA
December 29, 2020
POSJETA CENTRA ZA KULTURU DIJALOGA AZILANTIMA/CAMA U SISKU
January 29, 2021

DARIVANJE MAJKE I DJETETA PRIJE ROĐENJA IZ OBITELJI S ODOBRENOM MEĐUNARODNOM ZAŠTITOM

Za razliku od tradicionalnih babina gdje se pokloni daruju nakon rođenja djeteta pri dolasku u posjet majci i bebi po prvi put, ovo darivanje je zamišljeno kao da se uz hranu, piće, prigodnu dekoraciju i poklone okupe dragi ljudi i prirede proslavu u čast trudnici i dolasku budućeg djeteta, prije nego što on ili ona pristigne na ovaj svijet.  Zapravo, najvažnije je samo obilježje, radost buduće majke i ukazivanje da uvijek može računati na obitelj i prijatelje. Ženama, budućim majkama s odobrenom međunarodnom zaštitom, koje su u našem susjedstvu pronašle svoj novi dom, daleko od svojih najdražih od izuzetne je važnosti pružiti podršku da nisu same i da se imaju na koga osloniti.

Centar za kulturu dijaloga – CKD u okviru projekta Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo, koji provodi u suradnji s MUP-om RH, omogućava pored brige za osiguranjem adekvatne medicinske skrbi i psihosocijalnu pomoć ženama trudnicama. U izazovnim vremenima koje sa sobom nosi epidemija koronavirusa, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, mobilni timovi Centra izdvojili su vrijeme i organizirali trudnici s odobrenom međunarodnom zaštitom druženje, okupivši ženske korisnice te napravivši zabavu koja će zasigurno ostati za pamćenje jer je održana baš njoj i budućoj bebi u čast. Zabava je  popraćena prigodnom dekoracijom i balonima što joj je dalo blistavost kakvu buduća beba u našem susjedstvu i zaslužuje, a sva ostala dekoracija u simbolici spola djeteta. Protekla je u ugodnoj atmosferi, priči i smijehu uz prigodnu tortu, sokove, kavu i čaj. Razmjenjivala su se dosadašnja iskustva rođene djece, običaja prilikom rođenja djece svake od majke s odobrenom međunarodnom zaštitom, kao i običaja u novom susjedstvu u kojem su pronašle svoj novi dom.

Mobilnim timovima Centra za kulturu dijaloga – CKD bio je cilj da osim što se buduća majka vrati kući punih ruku poklona koji će joj u prvim danima nakon rođenja djeteta biti nužni, da se vrati ujedno sretna i zadovoljna jer je vrijeme provela u ugodnom društvu osoba koje u novom susjedstvu poznaje i na koje se uvijek može osloniti. Spremili su ovo darivanje s mnogo ushićenja, uz nadu da ne bude i posljednji. Jer…, rođenje djeteta je najemotivniji trenutak u životu svake obitelji. U takvim trenucima, važno je pokazati znak pažnje roditeljima s odobrenom međunarodnom zaštitom koji su daleko od svog rodnog doma, pronašli svoj novi dom i postali naši susjedi.

Kad je cijela Hrvatska zastala, hvala ti za nadu koja pokreće!

 

Autorica teksta: Merdijana Dugonjić, voditeljica slučaja integracije – CKD

 

 

Projekt ”Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo” je sufinanciran iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) i Vlade Republike Hrvatske.

 

CCD
CCD

Comments are closed.