RAZMJENA ISKUSTAVA S 18 ZEMALJA EUROPE O MIGRACIJSKIM POLITIKAMA NA DRUGOM EUROPSKOM DIJALOŠKOM FORUMU
November 5, 2020
POZIV ZA DOSTAVU PONUDA USLUGE DIZAJNA I TISKA PROMIDŽBENOG MATERIJALA
November 12, 2020

CKD NA KONFERENCIJI ”ŠKOLSKA INTEGRACIJA DJECE IZBJEGLICA – IZAZOVI I MOGUĆA RJEŠENJA”

Centar za kulturu dijaloga sudjelovao je u online panel raspravi o izazovima integracije djece izbjeglica u hrvatski obrazovni sustav održanoj 6. studenog 2020. godine.

 

Panel rasprava održana je u sklopu konferencije koju su zajednički organizirali projekt IRCiS – Integracija djece izbjeglica u školama: Istraživanje efikasnosti školskih intervencija u izgradnji pozitivnih međugrupnih odnosa djece izbjeglica i domicilne djece u Hrvatskoj koji provodi Filozofski fakultet u Zagrebu i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

 

Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja u kojem su analizirane potrebe, izazovi i prijedlozi iz perspektive djece izbjeglica te njihovih roditelja, vršnjaka/ica i nastavnika/ca. Rasprava u panelu bila je usmjerena na rješenja u procesu školske integracije djece izbjeglica u osnovnim školama u Hrvatskoj te je tretirala tri pitanja:

  • Izazove u procesu integracije i načine njihovog rješavanja,
  • Rješenja koja su se pokazala dobrima i prijedlozi za uvođenje dobrih rješenja u sustav,
  • Neophodne sistemske pretpostavke da si sustav integracije izbjeglica bolje funkcionirao.

 

Konferenciju je otvorio načelnik Sektora za zajedničke poslove i programe MZO Darko Tot, a u uvodnim dijelu obratile su se i ravnateljica AZOO Dubravka Brezak Stamać i voditeljica projekta IRCiS Margareta Jelić.

U online panelu kojim je moderirala gđa Dinka Čorkalo Biruški sudjelovali su izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga Nejra Kadić Meškić, učiteljica  u OŠ Gustav Krklec Marija Luković, socijalna radnica Hrvatskog Crvenog križa Lana Vučinić i izvršna direktorica udruge Are You Serious? Anamaria Macanović.

 

Konferencija je rezultirala primjerima dobre prakse te preporukama za unaprjeđenje izazova u oblasti rada s tražiteljima međunarodne zaštite i osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita.

 

CCD
CCD

Comments are closed.