CENTAR ZA KULTURU DIJALOGA S MLADIMA POSJETIO ISTANBUL

AKTIVNOSTI CKD-A U OSIJEKU
June 23, 2019
ISLAMSKA ZAJEDNICA U HRVATSKOJ NA PRVOM DIJALOŠKOM FORUMU O POLITIKAMA ZA IZBJEGLICE I MIGRANTE U EUROPI
October 27, 2019

Mladi aktivisti/ce Centra za kulturu dijaloga – CKD u okviru programa Balkanska omladinska škola u Hrvatskoj u 2019. godini sudjelovali su u studijskoj posjeti Istanbulu, Republika Turska.

 

Prvi tjedan srpnja 2019. godine sudionici/e Balkanske omladinske škole proveli su u studijskom obilasku povijesnih i kulturnih znamenitosti najljepšeg grada Republike Turske. Studijsko putovanje započelo je 3. srpnja na zagrebačkom aerodromu gdje su se okupili sudionici/e Balkanske omladinske škole iz oba grada, Zagreba i Rijeke. Ovo putovanje međusobno je zbližilo i povezalo 29 mladih koji su postali snažan tim aktivista/ica kako Centra za kulturu dijaloga tako i Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Mladi naše Zajednice uz pomoć turističkog vodiča imali su priliku upoznati se ne samo s povijesnim činjenicama nego i legendama i skrivenim pričama ovog grada koje poznaju samo njegovi lokalni stanovnici. Mladi su krstarili Bosforom, posjetili muzej Ayasofya, muzej Miniaturk, Topkapi palaču, Galata toranj, Veliki bazar, Carigradski hipodrom ili Konstantinov hipodrom, džamiju Eyup Sultan, Sultan Ahmet ili tzv. Plavu džamiju, Süleymaniye i Camlica džamiju, Taksim i Istiklal ulicu i trg, te šetalište i brdo Pierre Loti.

Tijekom putovanja, mlade je u svojim prostorijama u Istanbulu ugostio i Ured za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Turske i njihov predstavnik, stručnjak Ureda, Emre Oruc. Mladi je upoznao s radom i svrhom Ureda, te im približio programe koje Ured radi s mladima i za mlade.

Ispunjeni i nadahnuti viđenim uz usvojena nova znanja i stečena nova iskustva, mladi su se krajem petog dana vratili u svoje gradove noseći lijepe uspomene i sjećanja iz Istanbula.

Studijskom posjetom Istanbulu formalno je završen program Balkanske omladinske škole u Hrvatskoj u 2019. godini, ali mladi ovog programa vole reći: „Ovo je tek naš početak!“

CCD
CCD

Comments are closed.