CKD POSLAO PORUKU VAŽNOSTI MEĐURELIGIJSKOG DIJALOGA U MODERNOJ EUROPI

December 17, 2019
CKD
KAZALIŠTEM PROTIV PREDRASUDA
November 29, 2019
CENTAR ZA KULTURU DIJALOGA NA OKRUGLOM STOLU O IZAZOVIMA PREMJEŠTAJA IZBJEGLICA
February 2, 2020

Voditeljica Centra za kulturu dijaloga, Nejra Kadić Meškić sudjelovala je u aktivnostima organiziranim povodom završetka ovogodišnjeg KAICIID-ovog Fellows programa, u Beču u periodu od 8. do. 12. prosinca 2019. godine.

 

Nejra Kadić Meškić je govorila u ime svih sudionika/ca Europskog Fellows programa na završnoj aktivnosti programa odnosno svečanoj dodjeli i uručenju certifikata svršenicima/ama programa kojoj je nazočilo više od 200 delegata, diplomata, ambasadora/ica, religijskih lidera/ica, aktivista/ica i gostiju iz cijelog svijeta. Sumirala je utiske i iskustva sudjelovanja u programu, te poslala poruke važnosti njegovanja kulture dijaloga u izgradnji interkulturalnog društva. Između ostalog poručila je da su i povijest i sadašnjost svjedoci i zajedničkog života u miru i nesretnih konflikata. Danas trebamo izabrati da živimo zajedno, razumijemo jedni druge i utječemo na politike koje potiču socijalnu koheziju, toleranciju i prihvaćanje. U vrijeme porasta radikalizma i govora mržnje gdje možemo uočiti i idikatore ekstermizma u modernoj Europi, naš zajednički rad i napori da kroz dijalog podržimo ljudska prava je važniji nego ikad ranije.

Centar za kulturu dijaloga prisustvovao je i konferenciji Dijalog za održive razvojne ciljeve (#dialogue4SDGs) pokazujući napore Centra za kulturu dijaloga i Islamske zajednice u Hrvatskoj u unapređenju provedbe UN-ovih održivih razvojnih ciljeva 2030 kroz primjenu dijaloga. Međureligijski dijalog snažno podupire ostvarivanje četiri održiva razvojna cilja i to: SDG4 – Kvalitetno obrazovanje, SDG5 – Ravnopravnost spolova, SDG16 – Mir i pravednost i SDG17 – Partnerstvo za održivi razvoj. Konferencija je održana od 11. do 12. prosinca i okupila je 120 KAICIID svršenika/ca Fellows programa iz više od 40 zemalja koji su pripadnici 9 religija. KAICIID Fellows program je program koji se provodi od 2015. godine. U generaciji 2019. diplomirale su 93 osobe u okviru 4 okruga: Međunarodni, Arapski, Europski i Jugoistočno Azijski okrug.

Ove godine po prvi puta je održan i Europski Fellows program u kojem je sudjelovala voditeljica Centra za kulturu dijaloga. Pored iz Hrvatske, 18 sudionika/ca programa dolazilo je iz Ujedinjenog Kraljevstva, Španjolske, Grčke, Njemačke, Austrije, Bugarske, Gruzije, Italije, Finske, Švedske, Švicarske, Francuske i Izraela. Sigurno da je održavanje ovog programa u Europi iskazivanje volje za unaprjeđenje međureligijskog i međukulturalnog dijaloga kao odgovora na rast broja osoba u pokretu u Europi ali i svijetu. Svi sudionici/e Fellows programa sa sobom nose znanja i vještine koje su stekli, ali i poznanstva, prijateljstva i vrijednu mrežu koju su kreirali.

 

Zajednica svršenika/ca KAICIID Fellows programa broji 276 religijskih lidera/ica, edukatora/ica i osoba koje prakticiraju dijalog a koji su uspješno završili program o međureligijskom dijalogu i izgradnji mira.

Na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca, KAICIID Centar za dijalog i Međunarodno partnerstvo za religiju i održivi razvoj (International Partnership on Religion & Sustainable Development PaRD) bili su domaćini panel diskusije o temi Govor mržnje u digitalnom dobu. Panel diskusija se fokusirala na inovativne prakse u suzbijanju govora mržnje u digitalnom dobu na online platformama o kojima su govorili novinari/ke i osobe koje rade u oblasti digitalnih medija i online komunikacija. Centar za kulturu dijaloga kao organizacija koja koristi alate digitalnog kumuniciranja svjesna je problematike prividne anonimnosti i njene povezanosti s govorom mržnje i diskriminacijom te nastoji odgovoriti na izazove prakticiranja dijaloga u online medijskom prostoru i njegovanja vrijednosti različitosti i pluralizma u digitalnom dobu.

Centar za kulturu dijaloga svojim je sudjelovanjem u navedenim aktivnostima promovirao rad i doprinose Islamske zajednice u Hrvatskoj u izgradnji i njegovanju zajedničkog života u miru i harmoniji kroz međureligijski i međukulturalni dijalog, kako u Republici Hrvatskoj tako i u Europi i svijetu.

CCD
CCD

Comments are closed.