PRIJAVITE SE ZA SUDJELOVANJE U BALKANSKOJ OMLADINSKOJ ŠKOLI
February 8, 2019
CENTAR ZA KULTURU DIJALOGA U POSJETI EUROPSKOM PARLAMENTU U BRUXELLESU
March 21, 2019

CENTAR ZA KULTURU DIJALOGA POČEO S EDUKATIVNIM PROGRAMOM ZA MLADE U ZAGREBU

U srijedu, 13. veljače 2019. godine Centar za kulturu dijaloga – CKD organizirao je Konferenciju otvaranja projekta Balkanska omladinska škola u Hrvatskoj u 2019. godini.

Konferencijom je označen početak edukativnog programa Balkanska omladinska škola koji je jedan od projekata Centra za kulturu dijaloga u promicanju ljudskih prava i međureligijskog dijaloga. Centar provodi Balkansku omladinsku školu uz podršku Islamske zajednice u Hrvatskoj i Ureda za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Turske.

Konferenciji otvaranja edukativnog programa namijenjenog mladima naše Zajednice nazočili su koordinator i ataše Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA-e, gosp. Haşim Koç, te ravnatelj Yunus Emre Instituta u Zagrebu, Fatih Erkin Mahdum. Svojim prisustvom na Konferenciji otvaranja, ravnatelji i predstavnici/e institucija Islamske zajednice u Hrvatskoj izravno su podržali Balkansku omladinsku školu i mlade naše Zajednice. Tu su bili: zamjenik muftije i ravnatelj Islamske gimnazije Dr. Ahmed Smajlović, Mevludi ef. Arslani, glavni imam Medžlisa Zagreb i voditelj Škole hifza, hafiz Aziz ef. Alili, tajnik i šef Kabineta muftije, Nermin ef. Botonjić, voditelj pravne službe Mešihata, Bermin Meškić, voditeljica vjersko-prosvjetne službe Mešihata, mualmina Emina Mešić, voditelj Ureda za da’wu i mladež, Mirza ef. Mešić, ravnatelj Centra za certificiranje halal kvalitete, Aldin Dugonjić, predstavnice Centra za certificiranje halal kvalitete, Edina Mešić i Škole hifza, hafiza Sabaheta Mandžić.

Dobrodošlicu izabranim sudionicima/ama Balkanske omladinske škole prva je poželjela voditeljica Centra, Nejra Kadić Meškić koja je sudionike/ce upoznala i sa sadržajem i programom Škole. Izaslanik muftije i predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, dr. Aziza ef. Hasanovića bio je zamjenik muftije, Mevludi ef. Arslani. Sudionicima/ama ovog edukativnog programa poželio je dobrodošlicu te iskazao punu podršku Mešihata u njihovim inicijativama i doprinosu koji žele ostvariti Zajednici. Kolegica iz Islamske zajednice, Edina Mešić pročitala je i poruku koju je našim mladima uputio predsjednik Predsjedništva Ureda za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Turske, Abdullah Eren. On je iskazao zahvalnost Centru za kulturu dijaloga u provođenju ovog projekta. Sudionici/e ovogodišnje Balkanske omladinske škole upoznali su se s iskustvima prve generacije Škole koja im je prenijela predsjednica Omladinskog kluba mladih Zagreb, Linda Djouab.

 

Nakon Konferencije otvaranja uslijedilo je prvo predavanje koje je upriličio tajnik i šef Kabineta muftije, kao i predsjednik Izvršnog odbora MIZ Zagreb, Nermin ef. Botonjić o temi Odnos vjere i politike u kontekstu uređenja odnosa i pozicioniranja vjerskih zajednica.

 

***

Balkanska omladinska škola predstavlja edukativni program namijenjen talentiranim i uspješnim mladima naše Zajednice, kojim će unaprijediti saznanja o svijetu i društvu, doseći viši intelektualni i kulturni razvoj i postati odgovornim predvodnicima/ama sveukupnog društvenog boljitka. Interaktivni edukativni program Balkanske omladinske škole doprinijet će izgradnji i razvoju znanja, vještina i kompetencija kod mladih u različitim oblastima. Počevši od danas, programom Balkanske omladinske škole mladi će značajno obogatiti znanja u širokoj lepezi oblasti koja obuhvaća povijest, umjetnost, književnost, ekonomiju, pravo, psihologiju, političke znanosti, kulturu, i druge srodne znanosti i umjetnosti. Sadržaj škole protkan je predavanjima, radionicama samousavršavanja i samoosnaživanja, konferencijama, posjetama kulturnim i umjetničkim ustanovama, filmskim projekcijama, studijskim posjetama, te druženjima s autorima/cama i recezentima/cama u Klubu knjige.

Balkanska omladinska škola okuplja mlade naše Zajednice, i to u Zagrebu i Rijeci. Programske aktivnosti provode se istovremeno u oba grada, a potom se svi sudionici/e zajedno nalaze na završnoj konferenciji i zajedno putuju u Istanbul.

 

CCD
CCD

Comments are closed.