ODRŽANA ONLINE KONFERENCIJA ”NOVI SUSJEDI – HRVATSKI MEDIJSKI PORTET INTEGRACIJE U EUROPSKOM KONTEKSTU”
February 19, 2021
OTVARANJE PROGRAMA ”OMLADINSKA ŠKOLA LIDERSTVA I DIJALOGA / REGIONALNI PROGRAM BALKANSKA OMLADINSKA ŠKOLA”
March 12, 2021

CENTAR ZA KULTURU DIJALOGA OBILJEŽIO MEĐUNARODNI DAN ŽENA

08. ožujka 2021. godine, Centar za kulturu dijaloga obilježio je Međunarodni dan žena druženjem korisnica projekta Novi susjedi i zaposlenica Centra u prostorijama IKC-a Zagreb. Uz prigodne aktivnosti: ples, igre i podjelu poklona, pridružili smo se svjetskoj ideji da se na današnji dan osvrnemo na prošlost i sadašnjost položaja žena u društvu koji je oduvijek bio više ili manje nepovoljan, bez obzira na kulturu ili kontinent.

 

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća kada su žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila, odlučile reći dosta, te su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. Radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Dva mjeseca kasnije, osnovale su sindikat i time simbolički započinje dugotrajna borba žena za svoja prava.

 

Kao udruga koja radi sa ženama s odobrenom međunarodnom zaštitom, želimo spomenuti povećanu ranjivost žena i djevojaka ‘migrantkinja’. Mnoge od njih bile su izložene rodno uvjetovanom nasilju, bilo u zemlji porijekla, na putu do Europe ili po dolasku u zemlju destinaciju. Svaka od njih ima svoju životnu priču, često s ružnim epizodama, tragičnim i tužnim trenucima.

Jedan od zadataka Centra svakako je zaštiti i ojačati sve naše korisnice kako bi postigle svoj potencijal i prvenstveno bile sretne žene.

 

Gledajući ih kako se zabavljaju, opuštene i vesele, nadamo se da smo barem malo pripomogli da kod svih njih prevagne ljepša strana života. Bilo je divno, zanimljivo i inspirativno prisustvovati druženju ovih prekrasnih djevojaka i žena, iz različitih krajeva svijeta i možemo samo reći:

 

Bravo mi snažne žene!

 

Autorica teksta: Sonja Krnjeta Ivanović, voditeljica slučaja integracije – CKD

 

CCD
CCD

Comments are closed.