ODRŽANA ONLINE TRIBINA NAZIVA ”MIGRACIJE, INTEGRACIJA I NEVLADINE ORGANIZACIJE”
May 11, 2021
PODJELA BAJRAMSKIH PAKETIĆA NAJMLAĐIMA U SISKU I KARLOVCU
May 16, 2021

BAJRAMSKI DOMJENAK SA SUDIONICIMA/AMA OMLADINSKE ŠKOLE

Predstavnici/e Centra za kulturu dijaloga i mladi u bajramskom dijalogu

 

 

Povodom Ramazanskog bajrama, u organizaciji Centra za kulturu dijaloga, muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Aziz ef. Hasanović i izvršna direktorica Centra, Nejra Kadić Meškić prisustvovali su bajramskom domjenku s mladima Zajednice koji su sudionicima/ama Omladinske škole liderstva i dijaloga.

 

Centar za kulturu dijaloga u programu Omladinske škole liderstva i dijaloga okuplja 20 mladih u Zagrebu koji su ovom prilikom, uz bajramsku tradiciju jačanja zajedništva, razmjenjivali mišljenja i stavove o aktualnostima u Europi i svijetu, te svakodnevnim izazovima s kojima se susreću u svojim lokalnim sredinama. Muftija Hasanović pozvao je mlade na iznošenje ideja za inicijative koje žele vidjeti u radu Zajednice pozivajući ih da i sami u njima sudjeluju. Tako se između više ideja izrodila inicijativa za kreiranjem koordinacionog tijela mladih na nivou cijele Hrvatske kojeg bi činili predstavnici/e medžliskih klubova mladih. Koordinaciono tijelo bi predstavljalo zajednički glas mladih i bilo bi aktivnim sudionikom različitih procesa u Zajednici.

 

Zajednica ovakvim programima i aktivnostima njeguje unutar religijski dijalog s mladima te daje priliku mladima da sami kreiraju ili doprinesu kreiranju programa koje Zajednica provodi za njih i s njima!

 

Omladinska škola liderstva i dijaloga je edukativni program za mlade kojim mladi grade i jačaju liderske kompetencije, stječu nove spoznaje o svijetu i društvu, doseži viši intelektualni i kulturni razvoj, jačaju kulturu dijaloga i postaju predvodnicima/ama općeg društvenog boljitka. Program za cilj ima ojačati ulogu mladih intelektualaca/ki s različitom akademskom pozadinom u doprinosu promociji i dijeljenju najboljih praksi u zaštiti ljudskih prava i sloboda, u potpori prevenciji konflikta i borbi protiv radikalnih ponašanja uslijed nerazumijevanja vjere i tradicije.

 

CCD
CCD

Comments are closed.