PREDAVANJE VELEPOSLANIKA FRANCUSKE U HRVATSKOJ U OKVIRU OMLADINSKE ŠKOLE LIDERSTVA I DIJALOGA
May 26, 2021
ALEN EF. CRNKIĆ U OMLADINSKOJ ŠKOLI: PRAVILA ŽIVOTNOG USPJEHA KROZ PRIZMU ISLAMA
June 2, 2021

AKADEMIK ASIM KURJAK ODRŽAO PREDAVANJE ”ZNANSTVENIK, VJERNIK ILI OBOJE?” U OKVIRU OMLADINSKE ŠKOLE LIDERSTVA I DIJALOGA

U prostorijama IKC Zagreb i IKC Rijeka, održana su predavanja u okviru Omladinske škole liderstva i dijaloga. Gost predavač bio je uvaženi akademik prof. dr. Asim Kurjak, svjetski poznati stručnjak u oblasti ultrazvučne dijagnostike.

 

Kroz svoja predavanja, upoznao je polaznike/ce o suodnosu znanosti i religije –  da znanost i religija surađuju dvije tisuće godina, ponekad se osporavajući i napadajući, a danas na višem stupnju se traži dijalog između ta dva najveća dara koja je Svevišnji Bog dao.

 

Religija je starija od znanosti, ali znanost nije nastavak religije. Obje imaju svoje ciljeve, svoje zakonitosti, svoje sljedbenike, različite su i po profilu i po težnjama, rekao je.

 

Također, akademik dr. Kurjak je u nastavku naglasio da je naš život mnogo bogatiji nego što ga znanost sama može objasniti. Osobito oblast početka ljudskog života traži da se, na važno pitanje kad zapravo počinje ljudski život, odgovori kombinirajući stavove filozofije, religije, znanosti i medicine.

Naglasio je da znanost pojavu tumači i uči sljedbenike da eksperimentom potvrde svoje ideje, a religija ništa od toga ne treba. Religija ima metaforu, ima snagu ljudske riječi, ima poruke Svevišnjeg Boga zapisane u svetim knjigama, a sljedbenike uči da slijede te dogme.

 

Na kraju predavanja, prisutni polaznici/ce su postavljali veoma zanimljiva pitanja našem akademiku koji je vrlo rado odgovarao te iskazao zadovoljstvo postavljenim pitanjima.

 

Omladinska škola liderstva i dijaloga dijelom je regionalnog programa Balkanska omladinska škola 2021. koju u Hrvatskoj provodi Centar za kulturu dijaloga u suradnji s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj i uz podršku Ureda za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Turske.
Omladinska škola liderstva i dijaloga je edukativni program za mlade kojim mladi grade i jačaju liderske kompetencije, stječu nove spoznaje o svijetu i društvu, doseži viši intelektualni i kulturni razvoj, jačaju kulturu dijaloga i postaju predvodnicima/ama općeg društvenog boljitka.

 

Rođen 1942. godine, prof. dr. sc. Asim Kurjak, studirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje diplomira 1966. godine. Od 1971-1972. poslijediplomski studij na Sveučilištu u Londonu; 1974. položio specijalistički ispit iz ginekologije i porodništva; 1977. doktorat. Profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sarajevu.

Profesor Emeritus na sveučilištu Sarajevo School of Science and Technology.

Predsjednik Međunarodne akademije perinatalne medicine.

Objavio 1.175 znanstvenih i stručnih tekstova. Članci kojima je autor ili koautor citirani su prema podacima Google Scholar baze podataka 13.400 puta; h-indeks 63.

Napisao ili uredio 121 knjigu što su objavljene na 12 svjetskih jezika i po tome je jedan od najproduktivnijih svjetskih znanstvenika.

Dobitnik mnogobrojnih nagrada: državna nagrada za mlade znanstvenike (1971), Republička nagrada “Ruđer Bošković” za znanstveni rad (1985), Nagrada HAZU “J.J. Strossmayer” za najbolje znanstveno djelo (1990), Nagrada HAZU za medicinsku znanost (1994), Nagrada “Europski krug” (1996), Nagrada “William Liley” za najbolji znanstveni rad iz fetalne dijagnostike i terapije (1998), “Maternity Prize”, Nagrada Europske udruge za perinatalnu medicinu za doprinos u području perinatalne medicine (2000), odlikovanje predsjednika RH “Redom Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića” (2001), visoko odličje Hrvatskog liječničkog zbora “Pavao Čulumović” (2003), Erich Saling perinatal prize (2011), Lifetime Achievement Award, nagrada Međunarodne akademije perinatalne medicine (2015).

Redoviti je član Europske Akademije znanosti i umjetnosti, Međunarodne Akademije za humanu reprodukciju, Akademije znanosti regije Puglia u Italiji i Akademije medicinskih znanosti Katalonije, a počasni je član Američkog instituta za ultrazvuk u medicini i biologiji, te akademik Ruske akademije znanosti. Član Akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine, te član Bošnjačke akademije znanosti i umjetnosti.

Bivši je predsjednik Akademije medicinskih znanosti Hrvatske (od 2000. do 2005.) i Svjetske udruge perinatalne medicine. Trenutno je predsjednik Međunarodne akademije za perinatalnu medicinu, voditelj Odbora za edukaciju Svjetske udruge perinatalne medicine, osnivač i direktor Ian Donald Škole ultrazvuka u medicini i biologiji.

Glavni urednik časopisa Donald School Journal of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology.

Doctor Honoris Causa na Sveučilištima u Banja Luci, Budimpešti, Barceloni,  Bukureštu, Ateni, Montevideu, Moskvi, Tomsku, Buenos Airesu, Petrogradu, Moskvi, Tirani, Khartoumu.

Počasni je član 15 međunarodnih udruženja.

Član uredništava nekoliko međunarodnih časopisa.

 

 

CCD
CCD

Comments are closed.