CENTAR ZA KULTURU DIJALOGA I CIVIS MUNDI ZAJEDNO DONIRAJU NAJMLAĐIMA
October 8, 2020
DOBRODOŠLICA NOVOROĐENČETU!
October 19, 2020

SUDJELOVANJE NA TRENING EDUKACIJI ”NEZAMJENJIVE – ŽENE U MEĐURELIGIJSKOM DIJALOGU”

Sudjelovanje na edukacijama i edukativnim treninzima različitih tematika jedan je od načina implementacije određenih obrazaca djelovanja i ponašanja osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom.
„Međukulturni i međureligijski dijalog je prioritet, različitost treba prihvatiti kao pozitivnu činjenicu, ona je obogaćivanje, ali se ne smije popustiti relativizmu i sinkretizmu“, istaknuo je papa Benedikt XVI. jednom prilikom. Na tragu toga, predstavnice Centra za kulturu dijaloga zajedno s korisnicom projekta ”Novi susjedi”, sudjelovale su u četverodnevnoj edukaciji „Nezamjenjive – žene u međureligijskom dijalogu“ u organizaciji RAND-a, udruge koja promiče nenasilje kao životni stav i način djelovanja.

 

Treningu je pristupilo 12 sudionica različitih duhovnih identiteta i religijskih opredjeljenja, a trening su vodili Ana i Otto Raffai, osnivači udruge RAND te dugogodišnji ekumenski i mirotvorni aktivisti.

 

Sudionice su kroz trening jačale kompetencije za nenasilno djelovanje s posebnim naglaskom na dijaloškim kompetencijama u kontekstu svjetonazorskih razlika i prijepora. Trening je osmišljen kao prilika za zajedničko dijeljenje misli i vizija, da u razgovoru suočavamo različita mišljenja u atmosferi koja potiče na afirmaciju sebe i poštovanje druge osobe.

 

Sve sudionice su aktivno sudjelovale u radionicama i vježbama trudeći se usvojiti što više novih informacija kako bi iste mogle i nakon treninga sprovoditi u djelo, a korisnica projekta ”Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo”, koji Centar za kulturu dijaloga provodi u suradnji s MUP-om RH, trening je pratila prevođenjem na francuski jezik uz pomoć Ane Raffai i na engleski jezik uz pomoć jedne od naših voditeljica slučaja te se na evaluaciji treninga emotivno zahvalila  organizatorima treninga i Centru za kulturu dijaloga koji ju je uputio na prijavu.

Istaknula je važnost ovog treninga za njeno samopouzdanje koje je ojačano aktivnim sudjelovanjem i koje će joj pomoći da bude vidljiva sudionica dijaloga, da se odupre strahu kao nečem negativnom, ali i za integraciju kroz upoznavanje, druženje i razumijevanje s ostalim polaznicama treninga koje je rezultiralo novim prijateljstvima.

 

Projekt ”Novi susjedi” sufinanciran je od strane Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) i Vlade Republike Hrvatske.

 

CCD
CCD

Comments are closed.