SUDJELOVANJE NA TRENING EDUKACIJI ”NEZAMJENJIVE – ŽENE U MEĐURELIGIJSKOM DIJALOGU”
October 19, 2020
KORISNICI PROJEKTA ”NOVI SUSJEDI” ZAPOČELI S TEČAJEVIMA HRVATSKOG JEZIKA
October 22, 2020

Koliko god bili tradicionalni ili ne, poslovice iz cijeloga svijeta, pa i one latinske nam govore da se običaji moraju poštivati. Cijeli je niz običaja iz cijeloga svijeta koji govore kako bi trebali postupati prilikom rođenja djeteta prema bebi i prvenstveno prema rodilji. Vezano za rođenje djeteta poštovali su se stari običaji kroz koje se iskazivala posebna briga za trudnicu, rodilju i dijete: posjećivanje rodilje, darivanje djeteta i majke, blagoslov majke te okupljanje obitelji i prijatelja. Rođenje bebe svima daje novu snagu i ulijeva nove nade. Posebno je to izraženo kod osoba koje su izbjegle daleko od topline svoga doma, obitelji i svojih najmilijih, a da bi spasili svoje živote i živote svoje djece.

 

S ciljem da obitelji s odobrenom međunarodnom zaštitom, pruže psihološku i emocionalnu podršku prilikom otpusta novorođenčeta iz bolnice iz razloga jer u Republici Hrvatskoj nemaju članova obitelji, mobilni tim Zagreb Centra za kulturu dijaloga – CKD, pripremio je doček novog člana u toplini njihova doma. Novorođenče je otpušteno s KBC Zagreb, Klinike za pedijatriju, gdje se u prethodnih mjesec i pol dana nalazilo na Zavodu za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu, a gdje je prebačeno netom po rođenju s Klinike za ženske bolesti i porode radi kritičnog zdravstvenog stanja. Zahvaljujući iznimno stručnom medicinskom osoblju Zavoda, novorođenče je stabilizirano te je došlo vrijeme da se pridruži ostalim članovima svoje obitelji koji su ga nestrpljivo iščekivali. Tako je u osmočlanoj obitelji, s radošću i nestrpljenjem dočekan kući najmlađi član obitelji, koji je ujedno dobio ime prema jednom od kulturnih medijatora Centra za kulturu dijaloga.

 

A kako je odnos s braćom ili sestrama jako važan i snažno utječe na naš život, moglo se vidjeti i osjetiti u svakom trenutku toga dana. Na kraju, ipak nas braća i sestre znaju oduvijek, s njima dijelimo korijene, iskustvo odrastanja i to je vjerojatno najiskreniji odnos koji ćemo ikada ostvariti. Sigurno će povremeno biti rivaliteta i sukoba među ovom divnom sedmorkom, ali i mnogo trenutaka bliskosti i iskazivanja međusobne ljubavi.

 

Proširenje obitelji i prinova, ovoj je obitelji posebno razdoblje prilagodbe za sve članove. Moguće je da će se roditelji osjećati „rastrgano“ između nove bebe i starije djece, što je normalno i prirodno. Ali kada je jedno od starije djece 100 % invalid sa dijagnozom cerebralne paralize, onda se nedvojbeno suočavaju s iznimno stresnim životnim periodom. U tom smislu, važnu ulogu u zaštiti njihove dobrobiti ima kontinuirano ulaganje u rad i podrška obitelji, koju Centar za kulturu dijaloga – CKD u suradnji s MUP-om RH, provodi u sklopu projekta ”Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo”. Projekt je sufinanciran iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) i Vlade Republike Hrvatske.

 

Autorica: Merdijana Dugonjić, voditeljica slučaja, CKD

 

CCD
CCD

Comments are closed.