[VIDEO] BALKANSKA OMLADINSKA ŠKOLA U HRVATSKOJ U 2019. GODINI
May 17, 2019
CENTAR ZA KULTURU DIJALOGA U POSJETI CASA ARABE
June 12, 2019

PROMOVIRANO 50 MLADIH SUDIONIKA/CA BALKANSKE OMLADINSKE ŠKOLE U HRVATSKOJ U 2019. GODINI

Centar za kulturu dijaloga i Islamska zajednica u Hrvatskoj promovirali su 50 mladih koji su uspješno završili program Balkanske omladinske škole na njenoj završnoj konferenciji.

Program završne konferencije obilježila su dva panela s eminentnim govornicima/ama i prezentacija omladinskih inicijativa kreiranih tijekom programa Škole. Tema prvog panela bila je Dijalog između mladih i vlasti a njeni sudionici bili su gosp. Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, gđa Renata Margaretić Urlić, savjetnica Predsjednice Republike Hrvatske za društvene djelatnosti i mlade, i gosp. Ivica Bošnjak, pomoćnik ministrice za demografiju u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Medijska pismenost. Predstavnici/e vlasti koji su sudjelovali na panelu mladima su poslali poruku da su mladi i vlasti u partnerstvu, te su pozvali mlade da se uključe u rad postojećih institucionalnih tijela koja promiču dijalog između mladih i vlasti kao što je Vijeće mladih Predsjednice Republike Hrvatske.

Drugi panel je ugostio temu Medijska pismenost o kojoj su govorili gosp. Sead Alić, hrvatski filozof i književnik, gđa Mirjana Hrga, savjetnica Predsjednice Republike Hrvatske za strateške politike, odnose s Hrvatskim saborom i Vladom Republike Hrvatske, te gosp. Augustin Bašić, urednik i novinar. Govornici/e su mladima poručili da budu oprezni, da svaku vijest provjere u više relevantnih izvora, te da prema svemu pristupe kritički, propitkujući i analizirajući. Gđa Hrga je govorila i o svom osobnom iskustvu razbijanja predrasuda koje je imala o islamu i muslimanima/kama. Panel je obilježila zanimljiva diskusija uslijed velikog broja pitanja i nedoumica koje su mladi podijeliti tijekom panela.

Da završna konferencija Balkanske omladinske škole predstavlja samo formalni završetak ovog programa dokazuje i činjenica da su mladi krenuli u provedbu omladinskih inicijativa koje su kreirali tijekom programa. Naime, mladi su kreirali omladinske inicijative od svojih ideja kojima žele doprinijeti boljem sadržaju koji se nudi mladima u našem društvu. Mladi su prezentirali svoje ideje tijekom završne konferencije te time upoznali sve sudionike/ce sa svojim aktivnostima u periodu koji dolazi.

Konferencija je završila svečanom dodjelom certifikata za uspješno završeni program Balkanske omladinske škole. Mladima se obratio muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, akademik Aziz Hasanović, voditeljica Centra za kulturu dijaloga, Nejra Kadić Meškić, glavni imam MIZ Rijeka, Hidajet Hasanović te predstavnik Ureda za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Turske, Kenan Özçelik. Mladima su dodijeljeni certifikati te uručene poklon knjige. Centar za kulturu dijaloga zahvalio se i svim profesorima koji su podijeliti svoja znanja s mladima u programu dodijelivši im zahvalnice i poklon knjige.

Programu završne konferencije nazočili su predstavnici/e svih institucija i odjela Islamske zajednice u Hrvatskoj, te predstavnici Turske agencije za suradnju i koordinaciju TIKA, gđa Cansu Ünal i predsjednik Yunus Emre Instituta u Zagrebu, gosp. Fatih Erkin Mahmud.

—–

Balkanska omladinska škola je program Centra za kulturu dijaloga kojim su mladi unaprijedili saznanja o svijetu i društvu, dosegli viši intelektualni i kulturni razvoj i postati odgovornim predvodnicima/ama sveukupnog društvenog boljitka. Program je ojačao ulogu više od 40 mladih intelektualaca/ki s različitom akademskom pozadinom u promociji i dijeljenju najboljih praksi u zaštiti ljudskih prava i sloboda, u potpori prevenciji konflikta i borbi protiv radikalnih ponašanja uslijed nerazumijevanja vjere i tradicije. Program je trajao tri mjeseca, od veljače do travnja 2019. godine, a programski sadržaj prati i studijska posjeta Istanbulu koja će biti realizirana u lipnju. Program se paralelno provodio u dva grada u Republici Hrvatskoj: Zagrebu i Rijeci. Bogati sadržaj Škole činili su:

1.            Interaktivni edukativni program (32 predavanja od strane 22 predavača, ukupno 50 sati predavanja, 4 radionice, 3 konferencije),

2.            Program aktivnosti posvećenih kulturi i umjetnosti (2 posjete kazalištima, 2 filmske projekcije i 2 kluba knjige),

3.            Studijska posjeta Istanbulu, Republika Turska.

Centar za kulturu dijaloga program je proveo u suradnji s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj i Uredom za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Turske.

CCD
CCD

Comments are closed.