DAN DRUŽENJA U UČENIČKOM DOMU DORA PEJAČEVIĆ
July 7, 2021
NOVI SUSJEDI NA LJETNOM ODMORU U ROVINJU
July 28, 2021

“Sve što nam treba je ljubav. Ali i malo čokolade tu i tamo ne škodi.”

Čokolada, čiji je osnovni sastojak kakao, slatka je namirnica koja čovjeka prati od najranijeg djetinjstva pa sve do starosti. Kroz svakodnevnu komunikaciju i rad na integraciji u hrvatsko društvo sa najmlađim Novim susjedima, mobilni timovi Centra za kulturu dijaloga, došli su do saznanja da svi vole čokoladu i da ih zanima povijest njenog nastanka. U skladu s time, mobilni timovi iz Zagreba i Siska, odlučili su jednom dijelu korisnika projekta “Novi susjedi” uz manju grupu djece iz lokalne zajednice organizirati posjet najslađem muzeju u Zagrebu – “Muzeju čokolade Zagreb”, s ciljem da na zanimljiv i edukativan način otkriju povijesno, geografsko i kulturološko značenje čokolade, a uz to je pomirišu i okuse.

 

Djeca su bila vidljivo oduševljena već na početku ulaska u muzej gdje su uz besplatno osigurano stručno vodstvo od strane muzeja dobili i jedinstvenu, jestivu ulaznicu. Ona ih je svojim okusima provela kroz povijest čokolade. Svaka prostorija otkrila je novi okus, njuh i doživljaj. U prvoj prostoriji prikazana je tropska šuma u kojoj raste kakaovac i gdje čokoladu prave i konzumiraju domoroci tisućljećima prije naše ere, pijući je zagrijanu i začinjenu vanilijom ili drugim začinima, bez dodavanja šećera. U nastavku su upoznati s susretom europskih konkvistadora s tim starosjediocima koji jedini poznaju tajnu prerade biljke u ukusni, gorkasti napitak, o čemu svjedoči replika konkvistadorskog šljema kakvog je nosio i sam Cortez. Čokolada iz Novog svijeta, Južne Amerike, ubrzo je nakon toga došla na bogate europske dvorove koji objeručke prihvaćaju egzotičnu novotariju i prvi put joj dodaju šećer kako bi poništili gorkasti okusa kakaovca. Potom je uslijedila industrijska revolucija tijekom koje čokolada postaje masovni proizvod i sredstvo zarade u suvremenoj tvornici čokolade. U Hrvatskoj je u vrijeme Jugoslavije napravljena prva čokolada s rižom na svijetu, riječ je o “Mikado” čokoladi koja se proizvodi i danas u fabrici “Zvečevo” i koja predstavlja značajan doprinos svjetskom tržištu, kulturi pripravljanja i konzumacije čokolade. Osim “Mikada”, s ovih prostora nije bilo značajnih doprinosa na ovom području, većinom se kasnilo u proizvodnji i konzumaciji za Europom i Amerikom, ali “Seka i Braco” jedna je od najprodavanijih čokolada u Hrvatskoj, a ujedno nema djeteta koje ne zna što je “Životinjsko carstvo”, neovisno kad je rođeno.

 

Na kraju, naši Novi susjedi, bili su vidno zaintrigirani tekućom čokoladom koja curi iz pipa; biciklom koji melje slavne M&M’s-e, ali ih je oduševila i činjenica koju malo tko zna – da je hrvatska poznata Mikado čokolada prva čokolada s rižom na svijetu. Naučili su kako samljeti zrno kakaa, koliko prosječan stanovnik raznih država svijeta godišnje pojede čokolade, koje su temeljne razlike u sastojcima pojedinih čokolada te zašto Nutellu uopće ne bismo trebali nazivati čokoladnim namazom. Muzej čokolade tako je odličan izbor za sve čokoljupce ili jednostavno znatiželjnike koji žele vidjeti, naučiti i kušati nešto novo. Naši najmlađi Novi susjedi su baš uživali.

 

Projekt ”Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo”, Centar za kulturu dijaloga provodi u suradnji s MUP-om RH, a sufinanciran je od strane Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) i Vlade Republike Hrvatske.

 

CCD
CCD

Comments are closed.