Međunarodni dan ljudskih prava i Međunarodni dan migranata obilježeni u Karlovcu
December 19, 2022
Sretni blagdani i uspješna 2023.
December 24, 2022

Obilježen Međunarodni dan migranata u Zagrebu

U povodu Međunarodnog dana migranata 18. prosinca 2022., u Centru mladih Ribnjak, Grad Zagreb je u suradnji s udrugama koje djeluju u području integracije izbjeglica i migranata: Centrom za kulturu dijaloga (CKD), Centrom za mirovne studije (CMS), Inicijativom centar edukacije, Panafričkim društvom prijateljstva (PADUH), udrugom Are you Syrious? (AYS), Teatarom PocoLoco i Rock Akademijom organizirao događaj Zagreb, otvoreni grad.

Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, Luka Korlaet i ravnateljica Centra mladih Ribnjak, Pavlica Bajsić otvorili su novi ciklus programa pod nazivom Zagreb, otvoreni grad čije je prvo izdanje činio bogat glazbeni program, pet kreativnih radionica te predstava za djecu i mlade s ciljem promoviranja kulture dobrodošlice.

Novi susjedi iz istoimenog projekta koji provodi Centar za kulturu dijaloga kao i volonteri/ke i aktivisti/ce Centa sudjelovali su u vođenju kreativnih radionica:

 1. IZRADA AFRIČKIH MASKI SA SAMOM – svi uzrasti
  Radionica izrade afričkih maski je kreativna radionica stvaralaštva vlastitim rukama. Uz malu pomoć našeg umjetnika Sama, vašu domišljatost i neobične materijale moći ćete doma ponijeti ili nekome pokloniti afričku masku. Naučit ćete kako oblikovati crte lica, koje su tehnike za dojam što prirodnijeg izgleda, kako ugraditi dodatne elemente kako bi izradili vlastiti autentični unikat. Afrička kultura ne mora biti tako daleka. (Centar za kulturu dijaloga)
 2. OSLIKAVANJE PLATNENIH TORBI S MUHAMEDOM – svi uzrasti
  Radionica oslikavanja platnenih torbi s volonterom udruge Muhamedom Jafo pomoći će vam da izradite još jedan sasvim posebni poklon za neku vama sasvim posebnu osobu. (Are you Syrious?)
 3. STORYTELLING RADIONICA – djeca i mladi
  Radionica storytellinga s Jelenom ima za cilj suzbiti predrasude i jačati integraciju kao dvosmjerni proces kroz razmjenu iskustva i priča koje su jedinstvene sudionicima i njihovoj kulturi. Upoznajte druge kulture kroz priče, srušite svoje predrasude i podijelite s nama svoju priču kroz koju percipirate svijet. (Inicijativa centar edukacije)
 4. IZRADA PODMETAČA ZA ČAŠE I UKRASA ZA BOR – svi uzrasti
  S Ljudmilomi Marinom Izrađujemo podmetače za čaše s tradicijskim motivom iz ukrajinske narodne nošnje i uzorkom licitarskog srca. Razmijenimo srce za ružu i obrnuto. A usput izradimo i ukrase za bor od običnih štapića za sladoled. (Centar mladih Ribnjak/ Hurtok)
 5. SLIKANJE S KARZANOM UZ ZALOGAJČIĆ- za odrasle
  Radionica slikanja s Karzanom, slikarom neobičnog stila i drugačije kulture, prilika je za proširenje obzora, kreativnosti i umjetničkog izričaja. Radionicu prati i degustacija orijentalnih zalogajčića koji doprinose aktiviranju i osjetila okusa za puni doživljaj nečeg drugačijeg. Radionica stvara ugođaj zimske nedjelje.. Uz slikanje i slatke zalogaje, svatko može stvoriti svoje remek-djelo! Za sudjelovanje nije potrebno prethodno slikarsko predznanje već samo pozitivna energija. (Centar za kulturu dijaloga)

Nakon radionica uslijedio je koncert zbora Domaći gosti, afričkih glazbenika iz Panafričkog društva prijateljstva Paduh i frankofonog benda Jall aux yeux iz Bihaća.

Fotografije: Sanjin Kaštelan

CCD
CCD

Comments are closed.