CENTAR ZA KULTURU DIJALOGA DODIJELIO POVELJU ZA PROMICANJE RAZLIČITOSTI U JEDNAKOSTI
February 3, 2021
POZIV ZA DOSTAVU PONUDA ZA NABAVU PAMETNE PLOČE
February 12, 2021

NOVI SUSJEDI U FOKUSU KONFERENCIJE O GLOBALNOM KOMPAKTU O IZBJEGLICAMA

Izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga, Nejra Kadić Meškić, 9. veljače 2021. sudjelovala je u online panelu u okviru konferencije The Global Compact on Refugees (GCR) & the role of faith-based organization in refugee protection. Govorila je o radu Centra za kulturu dijaloga i aktivnostima projekta Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo koji Centar provodi u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova uz financijsku podršku Fonda za azil, migracije i integraciju i Vlade Republike Hrvatske.

 

Konferenciju su u partnerstvu organizirali Hias Europe, The Lutheran World Federation, Quaker Council for European Affairs i Islamic Relief Worldwide s ciljem jačanja svijesti o Globalnom kompaktu o izbjeglicama (The Global Compact on refugees – GCR), procjenjivanja stupnja provedbe obveza s Globalnog foruma o izbjeglicama (Global Refugee Forum), diskutiranja o ulozi vjerski utemeljenih organizacija, procjenjivanja postizanje rezultata koji će transformirati živote izbjeglica i lokalnih zajednica. Na konferenciji je sudjelovalo više od 200 sudionika/ca.

 

U programskom dijelu konferencije, o postignućima i djelovanju EU i UNHCR-a govorili su g. Margaritis Schinas, dopredsjednik Europske komisije i gđa Gillian Triggs, pomoćnica Visokog povjerenika za zaštitu.

 

Prvi panel referirao se na provedbu Globalnog kompakta o izbjeglicama i obvezama kreiranih na Globalnom Forumu o izbjeglicama s fokusom na ulogu udruga u provedbi ciljeva i rješenja koja se odnose na programe preseljenja, alternativne puteve i integraciju. O temi su govorili: Reynaldo Rodrigo Roman Diaz (Mexican Missionary), Karin Johansson (Swedish Lutheran nun) i Nejra Kadić Meškić (Centar za kulturu dijaloga) uz moderiranje Anile Nor (New Women Connector).

 

Drugi panel razmotrio je izazove i prilike u angažiranju udruga u podršci izbjeglicama, lokalnoj integraciji i zaštiti izbjeglica. Uz moderiranje Shaze Alrihawi (Global Refugee-led Network) o temi su govorili Pit Köhler (Federal Foreign Office of Germany), Francesco Luciani (International Partnership), Atallah FitzGibbon (Islamic Relief Worldwide) i Maria Immonene (The Lutheran World Federation).

 

Po završetku konferencije zaključke je prezentirao Ilan Cohn (Hias Europe).

 

CCD
CCD

Comments are closed.