ODRŽAN DRUGI SASTANAK KOORDINACIJE ZA AZIL NA TEMU ”IZAZOVI U SUSTAVU AZILA U UVJETIMA PANDEMIJE COVID-19 VIRUSA”
October 23, 2020
ZAJEDNIČKI ODLAZAK NA KAZALIŠNU PREDSTAVU
October 27, 2020

”MIGRACIJE U SUVREMENOM DOBU – UZROCI I POSLJEDICE” – KONFERENCIJA ODRŽANA U BIHAĆU

Migracije su prirodna refleksija razvoja ljudskog društva i civilizacija, postajale su i postojati će sve dok traje život na ovoj planeti, te ih je stoga bespredmetno na bilo koji način sprečavati, osuđivati i ignorirati, ali ih je potrebno nadzirati i usmjeravati. – jedan je od zaključaka konferencije ”Migracije u suvremenom dobu – uzroci i posljedice”, održane danas na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću.

Cilj konferencije bio je ukazati na problem migracija s kojima se Unsko-sanski kanton (županija) susreće već skoro tri godine.

 

U uvodnim izlaganjima, gdje su predstavljena iskustva iz prakse, ispred Centra za kulturu dijaloga, na konferenciji je rad na projektu ”Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo” predstavila Safeta Jakupović, voditeljica slučaja integracije (mobilni tim Karlovac).

 

Kroz tri tematske sesije (”Utjecaj lokalnih migracija na BiH”; ”Utjecaj globalnih migracija na BiH”; ”Status migranta u ‘tuđim’ zemljama”), 15 izlagača predstavilo je iskustva i svoje znanstveno-istraživačke radove. Dva osnovna problema s kojim se BiH suočava jeste sve veći broj migranata iz azijsko-afričkih zemalja, te svakodnevni odlazak mladog i radno sposobnog stanovništva.

 

Ministar pravosuđa i uprave USK-a, gosp. Asim Dizdarević istaknuo je da na spomenutoj konferenciji veoma važno napomenuti da BiH kao država “..nažalost nije spremna za ovaj ozbiljan vid migracija, odnosno kretanja stanovništva kroz BiH na način da nam aparat državni nije na to najbolje odgovorio, nije se najbolje pripremio, i nažalost imamo posljedice, koje mogu biti još ozbiljnije..“

 

Elaborirajući devijantna ponašanja migranta u BiH, dr.sci. Hariz Šarić navodi „na tom putu neizvjesnosti, migranti su često izloženi različitim rizicima i izazovima kao što su trgovina ljudima, trgovina ljudskim organima, podmićivanje, ucjene, prisilan rad i sl. i bit će u prilici da i sami ispolje različite oblike devijantnog ponašanja kao što su kriminal, agresije, kockanje, skitnja i prosjačenje.“

 

Ponuđena rješenja za dva navedena problema ogledaju se u dvije dimenzije. Prva dimenzija, međunarodna, jeste istinska koordinacija sa susjednim državama radi razmjene podataka o migrantskoj populaciji koja se kreće takozvanom balkanskom rutom. Druga je unutrašnja, to jeste, iskrena koordinacija svih sektora društva počevši od najviših državnih organa, entiteta, kantona, općina, stručnih tijela, akademske i obrazovne zajednice i lokalnih nivoa vlasti.

 

Projekt ”Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo” provodi Centar za kulturu dijaloga – CKD u suradnji s MUP-om RH, a sufinanciran je od strane Fonda za azil, migracije i integraciju i Vlade Republike Hrvatske.

 

Autorica: Safeta Jakupović, voditeljica slučaja, CKD

 

CCD
CCD

Comments are closed.