GODIŠNJE IZVJEŠĆE CENTRA ZA KULTURU DIJALOGA ZA 2021. GODINU
February 1, 2022
KONFERENCIJA ”JAČANJE INTERKULTURNOG I RAVNOPRAVNOG RADNOG OKRUŽENJA” – MEĐ. DAN ŽENA
March 7, 2022

JAVNI DOGAĐAJ ”PSIHOLOŠKO OSNAŽIVANJE ŽENA S ODOBRENOM MEĐUNARODNOM ZAŠTITOM”

Centar za kulturu dijaloga je u suradnji sa udrugom Carpe diem iz Karlovca, želeći dati doprinos obilježavanju Narančastog dana, 25.2.2022. godine,  organizirao događaj „Psihološko osnaživanje žena s odobrenom međunarodnom zaštitom“.

Učesnice događaja bile su žene s odobrenom međunarodnom zaštitom iz Karlovca, Zagreba i Siska. Podršku našim novim susjedama u procesu osnaživanja i rađanja pozitivnih misli pružile su žene iz lokalne zajednice. Gost predavač bila je dr. sc. Maja Miljanović, dipl. psihologinja i KBT terapeutkinja.

Kroz provedbu projekta, pored verbalno iskazanih potreba naših novih susjeda, nastojimo osluhnuti i one skrivene potrebe, misli i želje koje je ponekad teško iskazati. Ponekad se ne nađu prave riječi, a ponekad je potrebno i prikladno okruženje i osobe koje će nas umjeti slušati.

Cilj događaja bio je pružiti našim novim susjedama praktična saznanja o našim ponašanjima, emocijama i vladanjima njima, o spoznajama vlastitih potreba, te o tehnikama samopomoći u različitim životnim situacijama.

Kroz edukativno predavanje  dr. Miljanović popraćeno radionicama, učesnice su na praktičan način naučile kako prevladati nisko samopoštovanje, te kako kroz različite tehnike pomoći sebi u teškim trenucima. Naše nove susjede naučile su o povezanosti naših misli, ponašanja, emocija i tjelesnih rekacija na proživljena traumatska iskustva.

Osjećajući da su u okruženju žena spremnih da ih saslušaju i pruže podršku, naše nove susjede progovorile su o svojim strahovima, proživljenim događajima, dobrim i lošim iskustvima. 

Iskazale su zadovoljstvo održanim predavanjem i praktičnim radionicama u kojima su sa oduševljenjem učestvovale.

Naša nova susjeda Siham iz Sirije rekla je: „Imala sam veliku korist od današnjeg predavanja, osjećala sam se tako mirno i opušteno.“

Nakon pauze za ručak, pridružili su nam se i predstavnici udruge Carpe diem, koji su na interaktivan način održali radionicu  o izgradnji interkulturne zajednice, a čime je događaj i završen. 

Naše nove susjede su se sa osmijem na licu vratile svojim domovima, a njihov osmijeh bio je nama dokaz da smo ispunili naš cilj.

 

Safeta Jakupović – voditeljica slučaja integracije – CKD

 

CCD
CCD

Comments are closed.