POZIV NA KONFERENCIJU Ekonomija izvan okvira – novi susjedi na hrvatskom tržištu rada
May 13, 2022
Održana konferencija EKONOMIJA IZVAN OKVIRA
May 18, 2022

Pandemijske okolnosti napokon su dozvolile organiziranje dugo očekivanog i planiranog izleta u slavonsku ravnicu. Odredište je bio centar istočne Hrvatske – prekrasni grad Osijek. S obzirom na to da su korisnici smješteni u gradove izvan Slavonije, ovo im je bila odlična prilika da se dodatno upoznaju s ljepotama slavonske ravnice te da još jednom okuse svu raznolikost koju nudi Republike Hrvatska.

Korisnici iz Rijeke su se pridružili korisnicima u Zagrebu te su zajedno krenuli ka Osijeku, a putem su im se u autobusu pridružili i korisnici iz Siska. Nakon ugodnog i veselog putovanja, u prijepodnevnim satima stigli su u Osijek. Odmah po dolasku uslijedila je prva aktivnost, a to je posjeta organizaciji „DKolektiv – organizacija za društveni razvoj“.

Ova udruga ima vrlo bogato dugogodišnje iskustvo rada na različitim društveno korisnim projektima, a tu svakako spadaju i polje integracije u hrvatsko društvo, kao i raznovrsni edukativni projekti i projekti izgradnje mira. Susret je upriličen u prostorima Društvenog ateljea DKolektiva, a korisnicima se obratila voditeljica DKolektiva Lejla Šehić Relić. Ukratko je predstavila povijest i djelovanje DKolektiva (nekadašnjeg Volonterskog centra Osijek) te je izrazila dobrodošlicu korisnicima projekta „Novi susjedi“. Uz doručak, uslijedilo je druženje, razgovor, razmjena iskustava, dogovor o budućoj suradnji, a u ugodnoj atmosferi korisnici su odmah osjetili nadaleko poznatu slavonsku gostoljubivost.

Nakon DKolektiva, korisnici su posjetili Medžlis Islamske zajednice Osijek, a do prostorija su kroz šetnju mogli vidjeti ljepotu zelenila Osijeka, kao i specifičnosti arhitekture. U prostorijama MIZ Osijek, upriličen je susret s mladeži, aktivistima i članovima Islamske zajednice u Osijeku te su kroz dvosatno druženje uspostavljeni brojni kontakti, razmijenjeni brojevi i profili na društvenim mrežama, podijeljene životne priče, dogovoreni susreti u drugim gradovima Hrvatske…

Nakon ručka u Islamskoj zajednici, uslijedio je organizirani obilazak znamenitosti grada Osijeka. Uz stručno vodstvo vodiča Mislava Pavoševića, korisnici su se imali prilike upoznati s bogatom povijesti Osijeka, kao i uvidjeti ljepotu zelenila osječkih parkova ili prekrasne šetnice uz rijeku Dravu.

Po završetku dvosatnog obilaska, došlo je vrijeme za (prebrzi) završetak boravka u Osijeku. Srdačno pozdravljanje i zahvaljivanje prilikom oproštaja dovoljno je pokazalo o dojmovima korisnika koji su ovaj dan proveli u Osijeku.

Uz korisnike projekta, u Osijek je došla i izvršna direktorica Nejra Kadić Meškić te zaposlenici Centra za kulturu dijaloga Dženan, Hannan, Zeinullah i Mazen. U ulozi domaćina bio je Senad Hevešević.

Dobro nam došli ponovno u Osijek, ili Slavoniju, a jedne prilike i Baranju. Ovo su prelijepi krajevi Republike Hrvatske koji samo čekaju da budu upoznati i predstavljeni.

 

Senad Hevešević, kulturni medijator

 

CCD
CCD

Comments are closed.