FORUM KAZALIŠTE U IZVEDBI VOLONTERA/KI CENTRA ZA KULTURU DIJALOGA

February 21, 2020
Obiteljski dan - Centra za kulturu dijaloga u suradnji s Medžlisom Islamske zajednice u Hrvatskoj
OBITELJSKI DAN U IKC ZAGREB S CENTROM ZA KULTURU DIJALOGA
February 11, 2020
CKD otvorio je prijave za sudjelovanje u Omladinskoj školi liderstva i dijaloga 2020.
POZIV ZA SUDJELOVANJE U OMLADINSKOJ ŠKOLI LIDERSTVA I DIJALOGA 2020.
February 27, 2020

Alumnisti/ce Centra za kulturu dijaloga prošlog su tjedna, u prostorijama OKM-a Medžlisa Islamske zajednice Zagreb, premijerno izveli prvu predstavu forum kazališta.

 

Ideja forum kazališta rodila se u okviru Balkanske omladinske škole koju je Centar za kulturu dijaloga proveo tijekom 2019. godine. Jedan od zadataka sudionicima/ama Škole bio je osmisliti i provesti inicijativu koja će uključiti mlade u tretiranje nekog problema koji žele riješiti i angažirati mlade da daju doprinos svojoj zajednici. Sudionice Škole predložile su ideju forum kazališta u tretiranju predrasuda prema pripadnicima/ama religijskih manjina, točnije muslimana/ki u našem društvu. Inicijativu su započele tada sudionice Škole, a sada već alumnistice Centra za kulturu dijaloga: Anisa Zahirović, Larissa Hasanbegović, Lejla Sarunović i Ilma Tutmić.

Nakon tri mjeseca intenzivnog vježbanja tima od 19 mladih ljudi, prva predstava premijerno je izvedena 13. veljače 2020. godine. Inicijatorice ideje prvo su upoznale posjetitelje/ice s tehnikom forum kazališta, te njenim izumiteljem, redateljem Augustom Boalom, a potom su glumci/e izveli dvije scene koje su prikazivale diskriminaciju po religijskoj osnovi.

Forum kazalište ili forum potlačenih je interaktivna kazališna forma koja je angažirala publiku putem dijaloga i uključila ih na sceni u pronalaženju rješenja za prezentirani društveni problem. Predstava je izazvala nadmetanje između gledatelja/ica koji žele promijeniti ishod priče, i glumaca/ica koji na sve moguće načine pokušavaju priču privesti prvobitno zamišljenom kraju.

 

Premijeri je nazočio značajan broj posjetitelja/ica koji su se interaktivno uključivali u nenasilno rješavanje situacija koje su prikazali glumci/ice.

Publika je aplauzima nagradila inicijatorice ideje kao i sjajne mlade glumce/ice u sastavu: Lukman Muftić, Imran Srebreniković, Anesa Šabani, Anela Memović, Almasa Memović, Almira Tursunović, Zakarija Masri, Hana Mustafa, Omer Cero i Sara Ebaji.

Javnoj izvedbi prethodio je niz dramskih igara i vježbi kojima je složen kompaktan i složan tim glumaca i glumica. Ovim vježbama među mladih glumcima/ama je razvijeno povjerenje, komunikacija pogledom, verbalna komunikacija, ritam grupe, kontrola pokreta i slično. Glumci/e su prošli kreativne i poticajne radionice kroz koje su formirali priče za forum, odnosno scene u kojima su prikazali aktualnu problematiku grupe, sredine ili pojedinca. Pomoću dramskih metoda razvili su forum scene koje su prikazali na javnoj izvedbi, fiksirali tekst, kreirali biografije svojih likova, radili na Boalovim tehnikama probe pomoću kojih su dobili dobru podlogu za gradnju svojih likova i scene, što je bilo potrebno za snalaženje u improvizacijama s aktivnom publikom.

Naš tim forum kazališta nastavlja s izvedbama forum scena kojima potiče kulturu dijaloga među širom publikom.

 

Što je forum kazalište?

Forum kazalište spade u skupinu tehnika koja se naziva kazalište potlačenih. Kazalište potlačenih razvio je tijekom posljednjih trideset godina brazilski redatelj i kulturni aktivist Augusto Boal. Ovaj sustav kazališnih vježbi, igara i tehnika ima za cilj razviti kod potlačenih ljudi (svi oni kojima je potpuno ili dijelom oduzeto pravo na dijalog) kazališni jezik kao osnovni ljudski jezik kojim mogu komunicirati s drugim društvenim subjektima i izraziti svoju volju i svoje želje. Samim tim, kazalište potlačenih potiče ljude na djelovanje. Jedna predstava forum kazališta započinje odigravanjem scene u kojoj protagonist ne može riješiti problem (tlačenje) koje ga muči. Publika je tada pozvana da zamjeni protagonist ili da mu kaže što učiniti, i na taj način pokuša riješiti problem. Tijekom predstave razvija se konstruktivni dijalog koji u svojoj srži sadrži aktivno sudjelovanje gledatelja/ica. U forum scenama ne prikazuju se dublji psihološki problemi već problemi komunikacijske prirode, najčešće razni oblici nasilne komunikacije ili bilo kakav oblik tlačenja u kojem je jedna strana zakinuta za pravo na dijalog.

 

CCD
CCD

Comments are closed.