POZIV ZA DOSTAVU PONUDA ZA NABAVU PAMETNE PLOČE
February 12, 2021
ODRŽANA ONLINE KONFERENCIJA ”NOVI SUSJEDI – HRVATSKI MEDIJSKI PORTET INTEGRACIJE U EUROPSKOM KONTEKSTU”
February 19, 2021

CENTAR ZA KULTURU DIJALOGA USPJEŠNO PRESELIO KORISNIKA U ZAGREB IZ NEADEKVATNE UDOMITELJSKE OBITELJI

Mnogi, bježeći od strašnih okolnosti, kreću na duga i opasna putovanja tražeći nadu za boljim i sigurnijim životom u novim sredinama. Pri dolasku u novu sredinu, osobe u pokretu, nakon svega što su prošle, se nerijetko nađu u situacijama da budu izložene nasilju i diskriminaciji od strane pojedinaca koji bi im zapravo trebali pomoći.

 

Nedavno smo na području Republike Hrvatske imali takav slučaj vezan za diskriminatorno ponašanje prema, trenutno korisniku projekta Novi susjedi. Naime, isti je nakon što je pronađen u vrlo teškom fizičkom stanju, doslovce životno ugroženom, i nakon operacije poslije koje je nažalost ostao trajni invalid, nepokretan u kolicima, smješten u udomiteljsku obitelj na području Hrvatske kako bi dobio adekvatnu daljnju skrb i pomoć pri oporavku. Međutim, ispostavilo se suprotno. Skrb u istoj udomiteljskoj obitelji mu naravno nije pružena na adekvatan način, štoviše našao se u situaciji da postaje žrtva diskriminacije i verbalnog zlostavljanja te omaložavanja na vjerskoj, kulturnoj, jezičnoj i svakoj ljudskoj razini – proživljavajući to gotovo svaki dan do granice pokušaja bježanja iz iste u nepokretnom stanju.

 

Nakon što se pročulo za ovaj slučaj, Centar za kulturu dijaloga se maksimalno angažirao da se gospodin, uz njegovu želju preseli iz spomenutog doma u samostalnu stambenu jedinicu – što su naši mobilni timovi nedavno i realizirali te ga preselili u Zagreb gdje je smješten u vlastiti stan i gdje će dobiti adekvatnu podršku od strane naših kulturnih medijatora i voditelja slučaja kroz projekt Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo. Iznimno smo ponosni na to što je gospodin iskazao povjerenje Centru za kulturu dijaloga i što mu je pružena nova nada za boljim životom!

 

Projekt Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo provodi Centar za kulturu dijaloga u suradnji s MUP-om RH, a sufinanciran je od strane Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) i Vlade Republike Hrvatske.

 

CCD
CCD

Comments are closed.