POZIV NA DAN OTVORENIH VRATA NOVIH SUSJEDA
June 15, 2021
SVJETSKI DAN IZBJEGLICA
June 20, 2021

U HRVATSKOJ ODRŽAN DAN OTVORENIH VRATA NOVIH SUSJEDA

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Centar za kulturu dijaloga u okviru projekta Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo, danas su cjelodnevnim programom u Islamskom kulturnom centru Zagreb obilježili Dan otvorenih vrata Novih susjeda koji je bio mjesto i vrijeme susreta i dijaloga lokalnog stanovništva i naših novih susjeda.  

 

Dijelom programa koji doprinosi uspješnosti integracije osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo i sudionicima susreta azilanata/ica i lokalnog stanovništva bili su državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova RH gđa Terezija Gras, zastupnik u Europskom parlamentu g. Karlo Ressler, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnim manjina Vlade RH g. Alen Tahiri, muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj g. Aziz Hasanović, g. Danijel Berković ispred Evanđeoske pentekostne crkve u RH, voditeljica odjela za međunarodnu zaštitu UNHCR-a gđa Indira Beganović, te brojni drugi predstavnici/e vladinih ureda, gradskih uprava, javnih ustanova, međunarodnih organizacija, nevladinih udruga.

 

U svom obraćanju prisutnima državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova RH, gđa Terezija Gras istaknula je:

„Ministarstvo unutarnjih poslova napravilo je značajan iskorak u sustavu azila i integracije a svakako da nas čeka još dosta posla kada se radi o dugoročnoj integraciji. U tom segmentu ističem nekoliko važnih dokumenata koji su relevantni za sve nas jer definiraju naš rad u narednom razdoblju, prije svega Akcijski plan za integraciju i socijalnu koheziju Europske komisije 2021. – 2027. i Akcijski plan za integraciju na nacionalnoj razini koji se razvija te početak rada na novoj Migracijskoj strategiji Republike Hrvatske.“

 

Danu otvorenih vrata Novih susjeda prisustvovale su osobe s odobrenom međunarodnom zaštitom iz Zagreba, Siska i Karlovca. Sudionici/e događaja dali su izniman doprinos procesima integracije sudjelovanjem u tri panel rasprave o izazovima, preprekama i postignućima u uključivanju izbjeglica u društvu, te ulozi religijskih zajednica u integraciji. Glas žena azilantica i migrantica mogao se snažno čuti u trećem panelu kada su korisnice projekta Novi susjedi podijelile svoja iskustva o životu u Hrvatskoj.

 

Prisutnima se obratila i izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga i voditeljica projekta Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo i poslala snažnu poruku važnosti zajedništva i sinergijskog djelovanja u promicanju i prakticiranju dijaloga koji gradi i jača interkulturno hrvatsko društvo.

 

Danom otvorenih vrata Novih susjeda koji se obilježava u okviru Tjedna izbjeglica(ma) a povodom Svjetskog dana izbjeglica, svečano je otvorena izložba slika autora Tahsana Shahriara, dvanaestogodišnjeg dječaka, našeg novog susjeda.

 

Tijekom programa premijerno je prikazan i serijal od pet videa kampanje Večera kod novih susjeda koji potiče dijalog i upoznavanje novih susjeda kroz tradicionalne kuhinje i gastronomiju.

 

Povodom suradnje Centra za kulturu dijaloga i Islamske zajednice u Hrvatskoj u projektu Novi susjedi, muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj je izjavio:

„Ovaj projekt osigurava dijalog a bez dijaloga nema istinskog upoznavanja. Bez upoznavanja nema ni ljubavi ni međusobnog uvažavanja. Dan otvorenih vrata Novih susjeda pruža priliku za više pozitivnih interakcija, učenje jednih o drugima, povećanje međusobnog povjerenja i nudi temelje za produbljivanje dobih međuljudskih odnosa.“

 

Centar za kulturu dijaloga – CKD u procesu uspješne pune integracije osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo kroz projekt Novi susjedi prepoznaje nužnim provedbu učinkovitih integrativnih programa, jačanje ljudskih kapaciteta obrazovnih i zdravstvenih ustanova i medija te podizanje opće informiranosti i senzibiliziranje javnosti.

 

Projekt Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo Centra za kulturu dijaloga provodi u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, a projekt je sufinanciran iz Fonda za azil, migracije i integraciju i Vlade Republike Hrvatske.

 

 

CCD
CCD

Comments are closed.