Konferencija Žene u migracijama
June 26, 2022
GODIŠNJE IZVJEŠĆE NEZAVISNOG MEHANIZMA NADZORA POSTUPANJA POLICIJSKIH SLUŽBENIKA MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA U PODRUČJU NEZAKONITIH MIGRACIJA I MEĐUNARODNE ZAŠTITE
July 1, 2022

U dijalogu s orijentom – Upoznaj Siriju!

Povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica, Centar za kulturu dijaloga je u sklopu svojih aktivnosti, 28. 6. 2022. godine u Karlovcu organizirao program i druženje pod nazivom U dijalogu s Orijentom: Upoznaj Siriju.
Program je organiziran u suradnji s Gradskom knjižnicom „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu, gdje je održan i sam događaj.
Pored upoznavanja lokalnog stanovištva sa specifičnostima sirijske kulture, tradicije, a svakako i ukusnih jela, naši najmlađi novi susjedi predstavili su nam svoje uspjehe koje su ostvarili otkako su doši u grad na četiri rijeke.

Da su sirijske obitelji zaista dobro došle u Karlovac, i da tokovi njihove integracije prolaze uspješno, govore u prilog i riječi g. Branka Škrtića, koji kaže: „Poznajem sve obitelji, i djecu, po imenu. Oni su sada naši, Karlovčani.“

Atmosferu je upotpunio nastup g. Idriza Hasanovića, koji je uz izvedbu nekoliko arapskih pjesama, upoznao prisutne i s glazbenim instrumentima s Istoka. Druženje je nastavljeno uz degustaciju tradicionalni sirijskih jela, koje su za svoje susjede pripremile sirijske žene.

Centar za kulturu dijaloga ulaže veliki napor u poticanje interkulturalnog dijaloga i promoviranje vrijednosti zajedničkog života i integracije stranaca u hrvatsko društvo. Ovakva druženja su poticaj i motivacija da osobe s odobrenom međunarodnom zaštitom predstave sebe i svoju kulturu lokalnom stanovništvu ali i prilika da hrvatski građani upoznaju bolje svoje nove susjede bez predrasuda koje su ponekad prepreka za uključivanje stranaca u hrvatsko društvo.

Projekt Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo provodi Centar za kulturu dijaloga u suradnji s MUP-om RH, a sufinanciran je iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) i Vlade Republike Hrvatske.

CCD
CCD

Comments are closed.