Pozivnica na dijalog s orijentom – Upoznaj Tursku
July 7, 2022
Postani ambasador obrazovanja djece
August 11, 2022

U dijalogu s orijentom – Upoznaj Tursku!

Na šetnici Slavo Striegl u Sisku 12. srpnja 2022. godine Centar za kulturu dijaloga u okviru projekta Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo, a povodom proslave vjerskog blagdana Kurban Bajrama ali i kao nastavak obilježavanja svjetskog dana izbjeglica organizirao je neformalno druženje naših novih susjeda iz raznih zemalja i lokalnog stanovništva pod nazivom U dijalogu s orijentom: Upoznaj Tursku.
Naši novi susjedi, možemo već reći sugrađani, porijeklom iz Turske su kroz ovaj događaj predstavili i podijelili obilježja njihove kulture i tradicije.

Posjetiteljima su svakako bile najzanimljivije degustacija baklave, slanih jela i turskog čaja za koji smo imali i prezentaciju o samom načinu pripreme. Događaj su obogatili čitanje citata Rumi-a, pjevanje tradicionalnih pjesama, nagradna igra poznavanja turcizama koji se koriste u hrvatskom jeziku. Interesantno je da su nagradu osvojile najmlađe među posjetiteljima Rejjana i Najla te jedna od novih susjeda iz Sirije.

Centar za kulturu dijaloga ulaže veliki napor u poticanje interkulturalnog dijaloga i promoviranje vrijednosti zajedničkog života i integracije stranaca u hrvatsko društvo. Ovakva druženja su poticaj i motivacija da osobe s odobrenom međunarodnom zaštitom predstave sebe i svoju kulturu lokalnom stanovništvu ali i prilika da hrvatski građani upoznaju bolje svoje nove susjede bez predrasuda koje su ponekad prepreka za uključivanje stranaca u hrvatsko društvo. No Siščani primjetivši da se nešto događa u blizini su pokazali svoju otvorenost prema drugima pa su samostalno donijeli iz svojih domova dodatne stolice i klupe, narezanu lubenicu i priključili se druženju.

Projekt Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo provodi Centar za kulturu dijaloga u suradnji s MUP-om RH, a sufinanciran je iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) i Vlade Republike Hrvatske.

CCD
CCD

Comments are closed.