POČETAK ŠKOLSKE GODINE I OBRAZOVANJA JE I POČETAK KVALITETNE INTEGRACIJE
September 15, 2020
”ČITAJ MI” – PODRŠKA DJECI S ODOBRENOM MEĐUNARODNOM ZAŠTITOM
September 28, 2020

OKUPLJANJE U SISKU U SVRHU SURADNJE U OBLASTI INTEGRACIJE

Partnerstvo i ostvarivanje sinergijskog učinka djelovanja i napora svih aktera neophodno je za ostvarivanje mira i sigurnosti kojima težimo.
Međureligijski dijalog ima vitalnu ulogu u postizanju razumijevanja i socijalne kohezije bez kojih nema mira i održivosti.
Na Međunarodni dan mira, u Sisku, u dijalogu su se okupili različiti dionici poput javnih ustanova, nevladinih udruga i drugih iz različitih društvenih područja kako bi surađivali u oblasti integracije a u svrhu jačanja interkulturnosti lokalnih društava.
Važno je napomenuti da je integracija dvosmjerni proces koji zahtjeva volju i angažman svih sudionika integracije te države sa svim pripadajućim politikama, planovima i proračunima kao odrazima pravih prioriteta zemlje.
Angažman  lokalnih zajednica je ključan i one moraju prepoznati važnost institucijalnog i strateškog pristupa i upravljanja različitostima. Ukoliko se različitosti i posljedično tome integracija zanemaruju to može značajno naštetiti i unazaditi socijalnu koheziju i biti razlogom nestabilnosti. Uključivanje, miješanje i interakcija su ključne riječi u uspješnom vođenju i upravljanju različitostima.
Bitno je naglasiti da mi kao pojedinci moramo raditi na razvoju interkulturnih društava, a ne se hvaliti multikulturnim društvima.
Interkulturna društva znače da među različitima, drugim i drugačijima postoji interakcija, odnosi koji se grade, povjerenje koje se jača, dijalog, razumijevanje, zajednički život, a ne suživljavanje jednih s drugima, obično manjinaca s većinom.
Pitanje je kojim alatima i mehanizmima postići interkulturalnost?
Lokalne zajednice moraju biti otvorene i pružiti dobrodošlicu svim građanima, te kod njih kreirati osjećaj da pripadaju prostoru, a ne da prostor pripada njima.
Istraživanja pokazuju da su umjetničke, kreativne i kulturološke aktivnosti odlične za okupljanje, zbližavanje i poticanje dijaloga, kao i sportske aktivnosti. A govori se i o potrebi razvoja sustava koji će motivirati lokalne zajednice da se učinkovito brinu o različitostima kroz sustave nagrađivanja i promicanja tih lokalnih zajednica kao primjera dobre i obećavajuće prakse. Istraživanja nade polažu u mlade ljude kao nositelje novih boljih vrijednosti i promjena.
U Republici Hrvatskoj, legislativa u vezi integracije kreće s nacionalne razine i spušta se ka lokalnoj, i svim lokalnim zajednicama se preporuča izrada lokalnih akcijskih planova integracije jer se susreti ipak odvijaju na lokalnoj razini.
Lokalna zajednica najbrže može prepoznati izazove i poteškoće i biti najbrža u njihovom adekvatnom tretiranju.
Prenosimo vam malo atmosfere s planiranja zajedničkih aktivnosti s osobama s odobrenom međunarodnom zaštitom.
CCD
CCD

Comments are closed.