Održana konferencija EKONOMIJA IZVAN OKVIRA
May 18, 2022
KORISNICA PROJEKTA ”NOVI SUSJEDI” USPJEŠNO ZAVRŠILA SREDNJOŠKOLSKO OBRAZOVANJE
May 25, 2022

Održana prva projekcija i panel rasprava u EU kinu mladih: Zeleni plan (EU Youth Cinema: Green Deal)

Učenici i učenice Islamske gimnazije Dr. Ahmed Smajlović iz Zagreba i Agronomske škole Zagreb sudjelovali su u obilježavanju Svjetskog dana pčela 20. svibnja 2022. godine u Cineplexx kinu u Zagrebu.

Svjetski dan pčela obilježen je projekcijom filma Medena zemlja (eng. Honeyland) u režiji Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova. Ovaj dokumentarac bio je nominiran za dva Oskara a priča je usmjerena ka posljednjoj lovkinji na pčele u Europi koja mora spasiti pčele i ponovno uspostaviti ravnotežu u Honeyland-u kada obitelj nomadskih pčelara upadne u njenu zemlju i ugrozi njen život.

Nakon projekcije uslijedila je panel rasprava u kojoj su sudjelovale gđa Dragica Mateković Rubić ispred udruge Zasadi stablo, ne budi panj i gđa Magdalena Pavelić Hinšt, profesorica povijesti i geografije u Islamskoj gimnaziji Dr. Ahmeda Smajlovića i aktivistica zaslužena za pokretanje mnogobrojnih projekata ekološke održivosti u ovoj školi. Dijalogu su se pridružili učenici/e koji su pogledali film te su svojim pitanjima i komentarima značajno doprinijeli razradi teme a sve u smjeru određivanja modela ponašanja i navika koje doprinose očuvanju i zaštiti životne sredine. Tako se raspravljalo o ulozi pčela u bioraznolikosti i njihovom doprinosu u proizvodnji voća i povrća koju konzumiramo, razvrstavanju i recikliranju otpada, načinima kako da se ne proizvodi dodatni otpad, modelima višekratnog iskorištavanja stvari, primjerima dobrih inicijativa iz prakse koje doprinose podizanju svijesti i promjenama u ponašanju koje posljedično doprinose očuvanju okoliša, idejama koje možemo realizira individualno, s razredom i školom u poticanju bioraznolikosti, zelenim gradovima, održivoj energiji, cirkularnoj ekonomiji i slično. Panelistice su s učenicima/ama razmijenile zanimljive inicijative poput gradnje hotela za pčele, akcija razmjene odjeće radi smanjenja proizvodnje dodatnog otpada i slično. U razgovor se aktivno uključila i profesorica iz Agronomske škole, gđa Marija Bošnjak govoreći o važnosti teme za Agronomsku školu. Gđa Mateković Rubić iz udruge Zasadi stablo, ne budi panj na kraju je pozvala sve učenike/ce da se pridruže ovoj akciji, zasade stablo i time naprave veliki korak u zaštiti i očuvanju kvalitete našeg života.

 

Nakon panela uslijedila je projekcija kratkog ukrajinskog filma Prychynna. Priča o ljubavi, kao znak solidarnosti s Ukrajinom.

Na ovim projekcijama i panelu su nam se pridružila djeca s odobrenom međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj zajedno sa svojim kolegama i kolegicama iz škola koje pohađaju u Zagrebu.

Dijalog povodom Svjetskog dana pčela upriličen je u okviru promicanja EU Zelenog plana (eng. EU Green Deal) koji je u fokusu projekta EU kina mladih: Zeleni plan (eng. EU Youth Cinema: Green Deal).

EU kino mladih: Zeleni plan posvećen je održivoj Europi i predstavlja odgovarajuće ciljeve Europske unije u kinematografskom kontekstu. Ideja je da zajedno s nastavnicima /ama i učenicima/ama koji sudjeluju u našim aktivnostima damo jasan i vidljiv doprinos klimatski neutralnoj budućnosti i usmjerimo odgoj i obrazovanje prema ekološki svjesnijem društvu. Provedba se realizira na transnacionalnoj razini i to u Hrvatskoj, Austriji, Sjevernoj Makedoniji i Rumunjskoj.

Program se temelji na pažljivo kuriranoj filmskoj produkciji od ukupno 25 europskih filmova koji će se postupno predstaviti u kinima u 19 europskih gradova te putem steaming platforme. Projekcije prate i suvremeni didaktički materijali i tematski povezane radionice, predavanja i razgovori s različitim dionicima.

 

Naredna projekcija slijedi već u jesen.

 

CCD
CCD

Comments are closed.