Mladi u migracijama u obilasku grada Zagreba
March 9, 2024
Centar za kulturu dijaloga sudjelovao na simpoziju o interreligijskom dijalogu u Teheranu
March 29, 2024

Održana konferencija Budućnost rada

U petak 8. ožujka 2024. u hotelu Sheraton u Zagrebu održana je konferencija ,,Budućnost rada: Trendovi među generacijama i doprinos žena uspjehu kompanija“ u organizaciji Međunarodne mreže poslovnih žena i Centra za kulturu dijaloga – CKD.

U uvodom dijelu konferencije, predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena gđa Ivana Radić predstavila je rezultate sveobuhvatnog anketnog istraživanja kojeg je Mreža provodila tijekom veljače 2024. na uzorku od 155 ispitanika različitih generacija na radnom mjestu. Prema rezultatima koje je izložila gđa Radić, ispitanici smatraju da bi poslodavci trebali biti fleksibilniji kada je u pitanju radno vrijeme te da idealni radni tjedan ima 35 radnih sati, a pauza za odmor tijekom radnog vremena 45 minuta. Osim toga, ispitanici smatraju kako su neizostavne i važne komponente posla: poticanje i održavanje dobre radne atmosfere, jasna i otvorena komunikacija te kvalitetno liderstvo. Također, anketa je pokazala da većina ispitanika zbog nekog dijela svojeg identiteta (nacionalnog, vjerskog, etničkog i dr.) smatra kako im prilike na tržištu rada nisu iste te kako ih se unutar tima zbog toga drugačije tretira. Usto, ispitanici drže kako bi im napredovanje bilo lakše i brže kada bi svojim identitetom pripadali u većinski identitet svojeg okruženja.

Nakon predstavljanja rezultata istraživanja, prvi panel pod nazivom Generacije na tržištu rada i ženska perspektiva ugostio je stručnjake/stručnjakinje koji se bave ljudskim potencijalima: g. Danijela Lastrića (M-San Grupa) ,gđu Jelenu Jelušić (INSPO Consulting), gđu Jasenku Vučetić (Hattrick-PSK d.o.o.), gđu Mateju Kalisar (VEGORA) i gđu Maju Prović (vlasnicu Mindfullnes Akademije).  Panel se osvrnuo na prednosti timova koji uključuju muške i ženske radnike ali i generacijske promjene u samom pristupu radu. U zaključku panela, sudionici/sudionice panela su se složili da se trendovi u zapošljavanju mijenjaju i da mlađe generacije imaju asertivniji pristup od prethodne generacije te da lakše postavljaju granice za koje su ustvrdili da su nužne kako bi se postigao zdrav balans između privatnog i poslovnog života.

Nakon prvog penala, prisutnima se obratila izvršna direktorica CKD-a gđa Nejra Kadić Meškić, koja se kratkim uvodom osvrnula na drugi panel pod nazivom Migracije i tržište rada: Prilike i izazovi. Gđa Kadić Meškić je izložila činjenicu kako su migracije prisutne gotovo koliko i sam čovjek te kako je u ljudskoj prirodi da se kreće u potrazi za boljim životnim uvjetima. Osvrnula se i na pitanje migracija u Hrvatskoj, posebice na inkluzivnost te integraciju novih susjeda u hrvatsko društvo istaknuvši kako je upravo zaposlenje jedan od ključnih elemenata integracije jer je temelj neovisnosti pojedinca. Drugi panel je zatim ugostio gđu Elizabetu Filipaj (rukovoditeljicu odsjeka za EURES Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – HZZ), g. Ivana Skorina (reportera RTL Direkta), gđu Irynu Pronenko (Udruga Svoja), gđu Nejru Kadić Meškić (CKD)  te g. Yuriya Polishchuka (Tesla Distribution). Sudionici/sudionice panela su raspravljali o različitim perspektivama i izazovima s kojima se susreću osobe migrantskog podrijetla koje dolaze u Hrvatsku potražiti svoj novi dom. U panelu se osim zaposlenja, kao bitan element integracije navelo i poznavanje hrvatskog jezika.

Nakon završetka drugog panela, u organizaciji CKD-a i HZZ-a održana je radionica za žene migrantskog podrijetla koju je vodila gđa Biljana Radaković (HZZ), a na kojoj su sudionice mogle naučiti kako izraditi kvalitetan i sveobuhvatan životopis, kako se pripremiti za prvi razgovor s poslodavcem te kako pretraživati oglase na tržištu rada.

 

CCD
CCD

Comments are closed.