PRVO POLUGODIŠNJE IZVJEŠĆE NEZAVISNOG MEHANIZMA NADZORA (LIPANJ – PROSINAC 2021.)
December 10, 2021
”RTL DIREKT” U POSJETI KOD KORISNIKA/CA PROJEKTA ”NOVI SUSJEDI”
December 17, 2021

NOVI SUSJEDI NA TAKTILNO-KINESTETIČKOJ RADIONICI TIFLOLOŠKOG MUZEJA

U suradnji s Tiflološkim muzejom organizirana je taktilno-kinestetička kreativna radionica za osobe s odobrenom međunarodnom zaštitom. Tim povodom novi susjedi u pratnji mobilnog tima Centra posjetili su Tiflološki muzej te sudjelovali na radionici čija je tema bila kako na taktilno-kinestetički način prikazati kako izgleda sreća. 

 
Netom prije početka radionice, pod stručnim vodstvom muzeja, pedagoginjom Željkom Sušić, novi susjedi imali su priliku čuti predavanje o začecima institucionalne brige za slijepe osobe, odnosno o organizaciji i načinu rada Zemaljskog zavoda za slijepu djecu, čije je osnivanje potaknuo tiflopedagog Vinko Bek krajem 19. stoljeća. Razgledajući postav muzeja upoznali su se i sa različitim likovnim djelima poznatih slijepih autora. Nažalost, uslijed epidemiološke situacije, nisu bili u mogućnosti kroz simulaciju u Tamnoj sobi iskusiti što znači kretati se u potpunom mraku i istovremeno savladavati, naoko, jednostavne zadatke, jer je ista zatvorena do daljnjega. 
 
Kroz taktilno-kinestetičku kreativnu radionicu novim susjedima je prikazana povezanost dodira, pokreta i plesa s likovnim oblikovanjem a oslanjajući se na umjetnička djela iz stalnog postava Tiflološkog muzeja. Iskustvo dodira i pokreta poslužilo je kao polazište za kreativno izražavanje na temu sreće u različitim materijalima i tehnici glinom te doprinijelo slojevitom odnosu s okolinom i cjelovitijem doživljaju umjetničkih djela.
 
Projekt Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo, Centar za kulturu dijaloga provodi u suradnji s MUP-om RH, a sufinanciran je od strane Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) i Vlade Republike Hrvatske.
Autorica: Merdijana Dugonjić, voditeljica slučaja integracije – CKD
CCD
CCD

Comments are closed.