Sastanak Koordinacije za azil
October 4, 2022
Članovi tima Novi susjedi na konferenciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina
October 18, 2022

Dvanaesti sastanak Nacionalne migracijske mreže

Dvanaesti sastanak Nacionalne migracijske mreže održao se 29. rujna 2022. godine u hotelu Academia u Zagrebu.

Nakon uvodnih obraćanja i prezentacije rada Europske migracijske mreže Nacionalne točke za Hrvatsku uslijedilo je izlaganje članova mreže po sektorima kada su svi članovi predstavili novosti u svojim resorima i radu od zadnjeg sastanka mreže. Tako su novosti o predmetnoj
tematici iznijeli predstavnici sljedećih ustanova/institucija: Odjel za integraciju pri Ministarstvu unutarnjih poslova, Prihvatilište za tražitelje azila Porin, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, IOM, Centar za kulturu dijaloga, Hrvatski Crveni križ, Hrvatski pravni centar, Grad Zagreb, Sektor za granicu, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi, Služba za međunarodnu zaštitu pri Ministarstvu unutarnjih poslova.

 

Izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga i voditeljica projekta Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo dala je pregled novosti iz djelokruga rada Centra u području integracije te pregled provedenih i planiranih aktivnosti
projekta Novi susjedi. Izneseni su izazovi i odstupanja od uobičajene prakse te načini savladavanja određenih izazova te istaknute nužne suradnje i sinergijsko djelovanje u pospješivanju integracijskih procesa.

Obzirom da je 7. ožujka 2022. godine uvedena privremena zaštita u Republici Hrvatskoj sukladno Provedbenoj odluci Vijeća EU 2022/383 od 4. ožujka 2022. godine o utvrđivanju postojanja masovnog priljeva raseljenih osoba iz Ukrajine u smislu članka 5. Direktive 2001/55/EZ koja ima učinak uvođenja privremene zaštite (SL L 71, 4. ožujak 2022. godine), detaljniji uvid u privremenu zaštitu i raseljene osobe iz Ukrajine – šest mjeseci nakon dale su gđa Zdenka Vidaković iz Službe za međunarodnu zaštitu i gđa Elizabeta Filipaj iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
Potom su članovi EMN NCP HR gđa Gordana Valenta i g. Jurica Dugandžić predstavili neke od publikacija EMN-a radi boljeg upoznavanja načina na koji se proizvode outputi unutar EMN-a.

CCD
CCD

Comments are closed.